Hírek

Felkészültek a feladatokra a magyar katonák


Búz Csaba – Koszovó


Többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló magyar század a keleti Nemzetközi Harccsoport részeként járőrözési, táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában vesz részt. A teljes műveleti készenlétet (Full Operational Capability – FOC) egy komplex tömegkezelési gyakorlat bemutatása után érték el a magyar katonák. A KFOR kontingens Charlie százada már két héttel ezelőtt sikeresen teljesítette ezt a gyakorlatot.

– Az amerikai vezetés az elődeink teljesítményét figyelembe véve lehetőséget biztosított arra, hogy a tervezési folyamatokban a század vezetése is részt vegyen. A három részből álló dinamikus végrehajtás először a műszaki alegységgel való nehéz akadályon történő átjutásból, egy térkiürítésből és végül könnygázzal való tömegoszlatási fázisból állt.” – mondta T. Péter százados, a Delta század parancsnoka.

A gyakorlaton, az úton való szabad előrehaladást az ukrán műszaki alegység biztosította, akikkel a feladatok ellátása közben a magyar századnak együtt kell majd működnie. Az ellenerő szerepét a német kontingens tagjai alkották.

A látványos bemutató végén William Gray alezredes, a keleti Nemzetközi Harccsoport előretolt vezetési pontjának parancsnoka elmondta: a gyakorlat bebizonyította, hogy a magyar katonák készen állnak bármilyen feladat ellátására, és képesek reagálni az összes rájuk váró eseményre. – Ma egy kimagasló gyakorlatot láthattunk – mondta az alezredes.

A sikeres zárógyakorlatot követően mindkét magyar század bevethető a műveleti feladatokra.