Makó

Új műtőblokkot terveznek a makói kórházba


Korom András – Apátfalva


A kórházfórum résztvevőit Szekeres Ferenc polgármester köszöntötte, majd Kallai Árpád, a makói-vásárhelyi kórház (hivatalos nevén a Csongrád Megyei Egészségellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó) főigazgatója ismertette a két intézményben párhuzamosan zajlott, nemrégiben lezárult 4,6 milliárd forint értékű fejlesztések eredményeit. Elmondta, hogy a makói kórházban ellátott betegek száma annak ellenére növekedett, hogy az építkezések miatt egyes szakvizsgálatokra Vásárhelyre kellett utazni, igaz a vásárhelyi betegeknek is Makóra kellett jönniük.

Makón megépült a pszichiátriai nappali kórház, nagyrészt felújították a járóbeteg szakrendelőt, és megújult a radiológiának is helyt adó épületszárny. Ráadásul mindkét kórházban mini naperőmű csökkenti immár a költségeket.

A főigazgató elárulta, hogy folytatni szeretnék a makói kórház modernizálását, a 2020-ig tartó fejlesztési tervekben szerepel egy új műtőblokk építése és a járóbeteg szakrendelő felújításának folytatása is.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna a makói egészségfejlesztési irodáról elmondta, bár az a makói kórházban kapott helyt, de a makói térségben élők érdekeit szolgálja. Az EVP programigazgatója beszámolt az Apátfalván tavaly rendezett egészségszűrési programok jó tapasztalatairól. Hozzátette, azért van mit tenniük, hiszen bár ezen összesen 178-an vettek részt, az emlőszűrésen az érintett korosztály tagjai közül 254-en, akik közül 9-et kellett visszahívni, s 3-nál született negatív eredmény. 214, 45-60 év közötti nő azonban egyáltalán nem élt a lehetőséggel.

A hozzászólók közül Károlyi Sándor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat azt kérte az EVP programigazgatójától, hogy végezzenek külön szűréseket a cigányok körében, hiszen azok – mondta – maguk közt jobban megnyílnak. Ahogy tették ezt a lányok/asszonyok, amikor a közösségi házba ellátogató nőgyógyásszal beszélhették meg mindazt, ami érdekelte őket.