Hírek

Lázár: újraalapítják a mezőhegyesi ménesbirtokot


MH-MTI


A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven újraalapított ménesbirtok új esélyt jelent a településnek, a mintagazdaság létrehozása érdekében az állam felfüggeszti a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket is. “A huszonnegyedik órában vagyunk, új esélyt kell adnunk Mezőhegyesnek, amely megmenti a települést és a térséget a leszakadástól” – mondta Lázár János a Magyar Távirati Irodának. A kormány ennek érdekében újraalapítja a ménesbirtokot Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven, így felfüggeszti a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket is.

Lázár János felidézte, hogy az 1784 decemberében alapított ménesbirtok a 2004-es privatizációig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégibb állami birtoka volt. “A szocialista kormány azonban kiárusította ezt az értéket, amivel egy magáncég kezébe helyezte több száz mezőhegyesi család megélhetését, megpecsételve ezzel a település sorsát is. Az eltelt 12 év tanulsága alapján bátran kijelenthetjük: a privatizáció megbukott, ami magával sodorta az egész várost. Mezőhegyes nem tudta a rendszerváltás okozta sokkot kiheverni. Bezárt a cukor- és a kendergyár, üresen álló épületeket láthatunk városszerte, a település az elmúlt 26 évben a lakosságának felét elveszítette. Az országos átlag feletti a szegénység, a város egyes részein nincs megfelelő ivóvízellátás, a legrosszabb helyzetben lévő emberek körében terjed a rühesség. Jól látható, hogy a szocialista pártot csak a ménesbirtok privatizációja érdekelte, a települést a birtok eladását követően lényegében magára hagyták.”

Kiemelte: a szocialisták és baloldali szövetségeseik mindezek ellenére továbbra is a kiárusított ménesbirtok tulajdonosi körét védik. “Egy magáncég érdekeit képviselik az állammal szemben, úgy állítják be, hogy egy tulajdonosi körnek a kezében van a ménesbirtok és vele a város és a térség sikeres jövőjének a kulcsa, ami súlyos hazugság, és a mezőhegyesi polgárok újabb átverése.”

Az elprivatizált zrt. vagyontárgyai fogynak, eladták a vetőmagüzemet és a sertéstelepet, a marhatelepen lényegében az eladás óta nincs fejlesztés, a major épületét elbontották, az erdőterületek pedig az irtásszerű kivágások miatt drasztikusan megfogyatkoztak. A felelőtlen gazdálkodásra jó példa, hogy a 2010-es jégkárt biztosítás hiányában nem tudta kiheverni a gazdaság – mondta.

A ménesbirtok újraalapításával kapcsolatban Lázár János közölte: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a lótenyésztés és más haszonállatok tenyésztése mellett a növénytermesztést, a gépesítési és öntözési technológiákat, valamint az erdő- és vadgazdálkodást középpontba állító mintagazdaság lesz, amely hazai és nemzetközi tudományos és kutatóintézetekkel együttműködve a szakképzésnek, a felnőttképzésnek és az egyetemi gyakorlati képzéseknek az egyik legszínvonalasabb magyarországi helyszíne lesz. Hozzátette: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság elsősorban a hazai gazdatársadalom képzését szolgálja, de térségi oktatásszervező központként működik majd, így határon átívelő programokat kell kialakítani Erdéllyel és a Délvidékkel. “Ahhoz, hogy az újraalapított ménesbirtok sikeres szakmai-oktatási műhely mellett valóban új esélyt jelentsen Mezőhegyesnek, a település szakképzési rendszerét, valamint a turisztikai kínálatát is a ménesbirtok profiljához kell igazítanunk.”

Lázár János közölte: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság fenntartja és fejleszti azt az évszázados hagyományokra tekintő értéket, amit a ménesbirtok a hazai és nemzetközi lótenyésztésben képvisel, valamint a piaci-gazdasági hatásoktól mentesen, állami háttérrel, stabilan és kiszámítható módon garantálja az agrárcégnél dolgozó munkavállalók hosszú távú foglalkoztatását.

A kormány a múlt héten határozatban jelölte ki a mintagazdaságokat, köztük – állami tulajdonú mintagazdaságként – a mezőhegyesit.