Hírek

Színjátszó szombat Csanádpalotán


Korom András – Csanádpalota


A helyi Kelemen László Színtársulat mellett, a szegedi Genéziusz Színház és a Délikert Színház, valamint az apátfalvi Pódium Színpad, a Csongrádi Színtársulat, illetve a vajdasági Temerinből érkező Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai váltották egymást szombaton délelőttől kora estig a Kelemen László Művelődési ház színpadán, a Csongrád megyei és Vajdasági Amatőr Színjátszók találkozóján, az érdeklődő nagyközönség gyönyörűségére.

Palotán régi hagyomány az amatőr színjátszás, hiszen a temető díszsírhelyén nem kisebb személyiség nyugszik, mint az a Kelemen László, aki megalapította az első magyar nyelvű állandó társulatot Budán, s maga is fellépett társulata tagjaként, hogy élete végén előbb Makón, majd Csanádpalotán telepedjen le. Tragikus halála vetekszik a drámai hősökével, hiszen 1814. december 24-én Palotáról kocsival hajtott a makói vásárba, amikor lovai megbokrosodtak, s a járművet az árokba borították. Kelemen László olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy elhunyt.

A szombaton hatodjára megrendezett találkozó apropója az, hogy a kisvárosban évtizedes hagyományai vannak a színjátszásnak.

A találkozó résztvevőit, illetve a közönséget Kovács Sándor polgármester és a rendezvényt támogató Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei irodájának vezetője, Dohorné Kostyál Zsuzsanna köszöntötte. A bemutatkozó társulatok produkcióit ugyan nem állították sorrendbe, de a színfalak mögött értékelték azokat a Kaszás Attila-díjas Borovics Tamás és Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A színjátszók ünnepén nyílt meg a művelődési ház aulájában a helyi társulat fotóit, előadásai plakátjait felvonultató vándorkiállítás, mely érdekessége, hogy azt már Erdély számos településén is bemutatták.

Simon Gellért további képei itt láthatók.