Hírek

Fekete jaguárbébi a Szegedi Vadasparkban


MH cuki

A Szegedi Vadasparkba a németországi Halléból érkezett anya, Kiara 2010 és 2012 között négy kölyköt nevelt fel. Valamennyi alapszíne fekete volt, vagyis apjuk, a Nyíregyházi Állatkertből született Negró színét örökölték. A jaguár nőstényt és hímet már akkor külön kell választani, amikor a gondozók észlelik, hogy közeledik az ellés napja, a hím ugyanis veszélyes lehet saját utódára. A kölyök a jaguárház oltalmában nevelkedett, de ahogy növekszik és az időjárás is tavasziasra fordul, anyjával együtt kiengedik a külső kifutóba, amelyet így felváltva használnak majd az apaállattal.

A Szegedi Vadasparkban fajmegmentési program keretében nevelnek jaguárokat. A kölyök – ahogy korábban testvérei is – más állatkertbe kerül, egyéves korában előreláthatólag Prágába költözik majd – közölte az igazgató.

A jaguár az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje, az Egyesült Államok déli területétől egészen Argentína és Brazília északi részéig őshonos. Elsősorban a folyók, tavak környékén, mocsarakban és esőerdőkben fordul elő, de megfigyeltek jaguárokat a hegyvidékeken, 3800 méteres magasságban is. A tigrishez hasonlóan kedveli a vizet, kiválóan úszik, de ha veszélyt érez vagy vadászik, ügyesen mászik fára is.

Testhossza 150-180 centiméter, farka 70-90 centis, átlagos tömege 100 kilogramm körüli. A nőstények általában 20 százalékkal kisebbek a hímeknél. Két színváltozata létezik: az egyik típus sárgás-vörösesbarna bundáját sötét foltok tarkítják, a másik variáns fekete, közelről azonban ezen is megfigyelhető a mintázat.

A természetes élőhelyének gyors pusztulása, a zsákmányállatok eltűnése mellett az orvvadászat veszélyezteti leginkább. A szőrmebundák elleni állatvédő kampányoknak hála e célból nem vadásszák a 70-es évek óta, de a mancsa, foga továbbra is keresett szuvenír, illetve több területen kártevőként irtják a háziállatok védelmében.