Makó

Sikeresen vizsgáztak a magyar katonák


Búz Csaba – Koszovó

A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból (köztük a makói térségből is származó) álló magyar kontingens „Charlie” százada a kiérkezést, illetve a feladatok átvételét követően megkezdte felkészülését a teljes műveleti készenlét elérésére. A század egy portugál-magyar közös Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM) részeként járőrözési feladatokban, ellenőrző-áteresztő pontok működtetésében és a különböző kiképzéseken vesz majd részt. Ezeken kívül a KTM zászlóaljnak – így a magyar századnak is – az egyik legfontosabb feladata a  tömegkezelési feladatokban való részvétel.

– Minden egyes alkalommal, amikor a műveleti területre kiérkezik az új század, be kell bizonyítania felkészültségét egy tömegkezelési feladat bemutatásával. A gyakorlatot megelőző, közel két hetes felkészülésünket a portugál nemzetiségű »Bravo« század segítette – mondta V. István százados, a „Charlie” század parancsnoka.

A „FOX I.” gyakorlaton részt vett az összes olyan támogató elem – a katonai rendészek, a tűzszerészek, a szabad mozgást biztosító erők – akikkel a feladatok ellátása közben a magyar századnak együtt kell működnie.

A gyakorlat végén Carlos Abílio Cavacas Macieira alezredes, a KTM parancsnoka elismerő szavakkal méltatta a magyar katonák felkészültségét és beszédét a zászlóalj jelmondatával zárta: „Két nemzet, egy erő.”

A sikeres zárógyakorlatot követően a magyar század műveleti feladatokra bevethető.

A gyakorlatról készült további képeink itt láthatók.

+++

A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amiben Magyarország a NATO-hoz történt csatlakozása, vagyis 1999 óta vesz részt. A KFOR erők alapvető feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban.