Makó

Négy nap alatt 258 migráns


MH


A határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult büntetőügyekben a bíróság valamennyi esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, és 161 esetben egy évi, 67 esetben két évi, míg 5 esetben három évi Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte a vádlottakat, ezen kívül 4 vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki kiutasítás alkalmazása mellett, illetve egy fiatalkorú vádlottat 1 év időtartamra próbára bocsátott.

A bíróság döntését a vádlottak és védőik valamennyien tudomásul vették, így az ítéletek jogerőre emelkedtek.

A vádlottak a szerb-magyar államhatáron a már mások által korábban megrongált kerítésen kialakított résen keresztül, illetve a kerítés alatt átbújva, vagy afelett átmászva jöttek be jogosulatlanul.

A vádlottak többségében marokkói, afgán, iráni, szír és pakisztáni állampolgárságúnak vallották magukat, de volt, aki algériai, indiai, srí lankai, koszovói, egyiptomi és török személyi adatokat közölt.

A Szegedi Járásbíróság 2015. szeptember hó 15. és 2016. február hó 25-e között összesen 1666 migráns személy ügyét bírálta el határzárral kapcsolatos bűncselekmény miatt gyorsított bírósági eljárásban, ebből 1662 személy határzár tiltott átlépésének bűntette, míg 4 személy határzár megrongálásának bűntette miatt állt bíróság előtt. A vádlottak büntetőjogi felelősségét a bíróság 1641 fő vonatkozásában állapította meg, a többiek esetében az iratok visszaküldésre kerültek az ügyésznek vagy a bíróság az eljárást megszüntette. A bíróság 1603 fővel szemben többségében egy és két év tartamú kiutasítást szabott ki, 1 főt végrehajtandó, míg 32 főt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, a további vádlottakkal szemben intézkedést, így megrovást és próbára bocsátást alkalmazott.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 2015. szeptember hó 15. napjától összesen 289 menekültügyi eljárás indult, melyek közül a bíróság már 227 ügyet jogerősen befejezett