Hírek

Még titkolják az átvilágítás eredményeit


Korom András – Makó


Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen eredményt hozott a Makói Gyógyfürdő Kft. és a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. független könyvvizsgáló által végzett átvilágítása. Annak ellenére, hogy Farkas Éva Erzsébet a Magyar Idők pénteki számában azt mondta, hogy a két intézmény, azaz a Hagymatikum és a Hagymaház vizsgálata lezárult.

A könyvvizsgáló egyébként valamennyi városi tulajdonban lévő céget is górcső alá vett, de eddig csak a Makó-Térségi Viziközmű Kft.-ről derült ki, hogy – a város szerint – mintegy 1 milliárd forintot szórt el a cég családtagok és viziközműves dolgozók cégeinek kiszervezett munkáira és a kiválasztott keveseknek, köztük a vezérigazgatónak évenként adott horribilis jutalmakra. Ráadásul az új városvezetés által elrendelt átvilágítást hónapokig megakasztották az iratanyag átadásának elszabotálásával.

A makói szóbeszéd szerint egyébként a gyógyfürdőnél a könyvvizsgáló nem talált különösebb szabálytalanságokat. Ezt erősíti meg közvetetten, hogy nem lépett vele a nyilvánosság elé a városvezetés, ahogy tette ezt már a Viziközmű vizsgálata idején, illetve az ügyvezetőt nem váltották le. Sőt a fürdő városi dotációját jelentősen ledolgozó Scheitzner Beáta lett az időközben zárt részvénytársasággá átalakított cég igazgatóságának elnöke.

A Hagymaház átvilágításáról kevesebbet tudnak a makóiak: Ha találtak is valamit, azok súlya sem érhette el a Viziközműét. Az utóbbi cég esetében egyébként a polgármester feljelentése nyomán hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt jelenleg is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A lapban megjelentek miatt megkerestük Farkas Éva Erzsébetet, hogy megtudjuk tőle: Milyen eredménnyel zárult a két vizsgálat, találtak-e szabálytalanságokat a két cégnél?, Mikor hozzák nyilvánosságra az átvilágítás részletes eredményét?, illetve: Ha nem a héten, akkor miért később?

A kapott válaszból kiderült, hogy a polgármester megvárja, hogy befejeződjék az Állami Számvevőszék vizsgálata is.

Farkas Éva Erzsébet egyébként egy korábbi, portálunknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy idén tavasszal a nyilvánosság elé állnak a vizsgálatok eredményeivel.

A számvevőszék egyébként tavaly február 17-én hivatalos levélben értesítette a makói önkormányzatot, hogy a polgármester kérésére megkezdte a Városgazdálkodási Nkft. (korábbi nevén a Makói Kommunális Szolgáltató Nkft. 2008-2013 közötti tevékenységének vizsgálatát.

Az ÁSZ egyébként nem először vizsgálódik a városban. A makói önkormányzat 2007-2011-es működését már korábban átnézte, s megállapította, hogy a gazdaságossági számítás során nem kellő körültekintéssel mérte fel az akkor még Buzás Péter vezette önkormányzat a fürdőfejlesztés kockázatait.

Ezt most utóellenőrizte az ÁSZ. Megállapították: Makó város az intézkedési tervben meghatározott feladatait nem hajtotta végre maradéktalanul. Az utóellenőrzés szerint a polgármester a vagyon alakulásának figyelemmel kisérését, illetve a jegyző az önkormányzati honlapon közzétett adatok felülvizsgálatát részben teljesítette. A jegyző egy feladat – az ingatlanvagyon kataszter rendszer adatainak a földhivatali ingatlan-nyilvántartással történt dokumentált egyeztetése – végrehajtására nem intézkedett.