Hírek

Légvárakat is épít a Hagymaház


Oláh Nóra – Makó


Ugyan már benne járunk a 2016-os esztendőben – túl két impozáns, hagyományfolytató rendezvényen, az Újévi koncerten és a Páger-színészdíj átadóján – ám az éves programok java még ezután következik.

Ma, a Kommunizmus áldozatainak emléknapjára filmvetítéssel készül az intézmény, ekkor Mészáros Márta: Napló gyermekeimnek című, nagy sikerű alkotását tekinthetik meg a makói diákok. Zajlanak az előkészületei, előválogatói a Makó és térsége vers- és prózamondó versenynek, melynek eredményhirdetésére és a díjak kiosztására nemzeti ünnepünkön kerül sor.

Április 11-én a Költészet napján lesz Makói Medáliák-díjátadó, 15-én Bagdy Emőke pszichológus tart előadást, sőt ebben a hónapban egy magyar nóta délutánra is eljöhetnek a műfaj iránt érdeklődők. A május az eddigi hagyományoknak megfelelően a Maros-parti majálissal indul, 5-én Pál Ferenc előadásával folytatódik, a városnapi rendezvények pedig a hónap 6-7. napján zajlanak.

Hagyományos és megújult programokat is tervezett a Zsámboki Erika vezette Hagymaház.

A nagy térigényű Városi Gyermeknap ideális helyszíne idén a Petőfi park lesz, ahol többek között légvárakkal, koncertekkel, állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és játékokkal várják a résztvevőket a szervezők. Élénk érdeklődés övezi a Zenepavilonban vasárnap esténként zajló nyári koncerteket, sokan jelezték már fellépési szándékukat is. Az eddig megtartott zenés esték 300-400 fős közönség előtt zajlottak, és az is nyilvánvalóvá vált, hogy még több komolyzenei koncertre van igény. Az idén 13 előadás várható, az elsőre június 5-én számíthatnak a makóiak.

Szervezés, egyeztetés alatt állnak a Makói Nyár rendezvénysorozat programjai is. A tavalyi siker után ezen a nyáron is számíthatunk retro hétvégére is, amely a fiatalokon kívül a középkorosztály szórakozási igényeinek is megfelelő programot nyújt.

Az augusztusi Szent István-napi forgatag három napos rendezvénysorozatában nemzetközi néptáncgála és fúvósfesztivál is szerepel. Szeptember második hétvégéjén várható a Hagymafesztivál; ugyanebben a hónapban népdalkörösök találkozója és Idősek világnapjához kötődő program is lesz. Októberben indulnak a bérletes előadások, novemberben pedig a Héttorony fesztiválra kerül sor.

Idén is lesz retro fesztivál.

Várhatóan az advent és a karácsony időszaka is programok sorát jelenti az intézményekkel és civil szervezetekkel együttműködő Hagymaház számára. Folyamatosan, telt házas jelenléttel zajlanak a nagy népszerűségnek örvendő bérletes előadások. Az óvodáskorú célközönségnek szóló Óperencia-bérlet negyedik alkalma március 11-én a klasszikus Csipkerózsika-történet bábszínházi adaptációja lesz.

A Hollósy Kornélia-bérlet 4. darabja a Körúti Színház: Mese habbal című produkciója, melyet március 22-én tekinthetnek meg a színházlátogatók. Mindkét bérletsorozat utolsó előadásán a bérletesek (az óvodásoknak szóló műsoron az óvónők) elégedettségi kérdőívet tölthetnek ki, melyben kifejthetik észrevételeiket, leírhatják tapasztalataikat, javaslatokat tehetnek. Ezek a visszajelzések támpontot adnak a következő évad műsorának összeállításához. Mindezeken túl bérleten kívüli előadások is lesznek a színházkedvelő felnőttek és gyerekek részére.

A Hagymaház pódiumtermében, havonta két alkalommal kapnak helyet a kisebb lélegzetű, 1-2 szereplős színdarabok, kamarakoncertek, könyvbemutatók, előadások és irodalmi estek. A 2014 júniusa óta a Hagymaházban működő mozi – túl a negyvenezredik látogatón – a premierfilmek mellett koncertfilmek és művészfilmek vetítését is tervezi, sőt kéthetente nyugdíjas filmklub is lesz csütörtök kora délutánonként. A koncertfilmek sorában most aktuális a Rolling Stones HD filmje, márciusban pedig a Queent láthatjuk.