Makó

A kommunizmus áldozataira emlékezett a Fidesz


Gajáta Fanni – Makó


– A kommunizmus emléknapján azokról a 10 és 100 milliókra emlékszünk meg, akik egy embertelen eszme uralkodása alatt vesztették életüket. Megdöbbentő ez a hatalmas szám, de mérhetetlen az a szenvedés, amit azok az emberek átéltek, amíg értük jött a megváltó halál – hangzott el Czirbus Gábor köszöntőbeszédében.

Makóról több tízezer embert hurcoltak kényszermunkatáborba, ahol embertelen körülmények között kellett dolgozniuk. Mindszenti József, aki kétszer is fogságban volt a diktatúra idejében, az emlékiratában a történelem legkegyetlenebb rendszerének nevezte ezt az időszakot.

– 1944 szeptemberében Románia felől érkeztek meg a szovjet megszálló csapatok, Magyarország sorsa ekkor dőlt el – mondta Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója. – Ennek a rövid megszállásnak lett az eredménye a több mint 200 ezer ember kényszermunkatáborba, málenkij robotra elhurcolt többnyire civil magyar sorsa és tragédiája.

A történész beszédében kiemelte, hogy Makót az első felszabadult városnak nevezték, holott először a terror, majd a gondolati megbéklyózás korszaka következett. Elmondta, hogy Makó lakosságának 3600-szorosa hunyt el a kommunizmus időszakában, egy olyan eszme alatt, amely sosem hirdetett egyenlőséget és szabadságot, és megengedhetőnek találta a terrort és a diktatúrát.

Az emléknapon a Fidesz makói szervezete koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett meg az áldozatokról.

A megemlékezésről készült további képeink itt tekinthetők meg. A Jobbik este 6-ra hírdetett megemlékezését a szervezők a rossz idő miatt lefújták.