Hírek

Népszavazást kezdeményez a kormány a kvótáról


MH


Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? – ezt a népszavazási kezdeményezést adta be ma a kormány, a Nemzeti Választási Bizottságnak – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést a magyar parlamenttől elvenni nem lehet, arról a magyar parlamenten kívül senki más nem dönthet. „Nem árulok zsákbamacskát – mondja Orbán -, hiszen a parlament elutasítja azt.”

A miniszterelnök azt mondta: meggyőződésük, hogy ez ügyben a kormány a közhangulatnak enged. Szerinte „visszaélés a hatalommal” a kvóta bevezetése, ezért kérdezik meg az embereket – tette hozzá.

Orbán Viktor a tegnap történtekre reagálva azt kéri, hogy az Nemzeti Választási Iroda vagy az Nemzeti Választási Bizottság „elemezze ezt a helyzetet, nézzen szembe fenntarthatatlanságával, és tegyen javaslatot arra, hogy megváltoztassák” a jelenlegi szabályozást, ami szerinte a méltányos, fair körülményeket nem biztosítja.