Hírek

Három Galambos diák az országos döntőben


Gajáta Fanni – Makó


Tavaly a makói szakképző iskola adta a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjének a helyszínét, idén pedig Csornára készül Kondász Attila, Maróti Tibor és Fodor Bence. A három, mezőgazdasági gépésztechnikusnak tanuló diák nem véletlenül választotta ezt a szakmát, mindannyian ebben képzelik el a jövőjüket.

– Otthon is gazdálkodunk, és ebben a szakmában szeretnék elhelyezkedni – árulta el a 20 éves, forráskúti Attila. – A versenyre a tanulmányi eredmények és a szakmai aktivitás alapján választottak ki minket. A döntő azért is érdekel, mert jó lesz látni, hogy más-más iskolák tanulói milyen szinten vannak.

Maróti Tibor sem véletlenül választotta ezt a szakot és az iskolát. Elmondta, hogy a családja gazdálkodik, ezért nem áll tőle messze a mezőgazdaság. Mezőgazdasági gépszerelőként vagy gépüzemeltetőként képzi el a jövőjét.

– Két év alatt mindig tanultam, így a versenyre csak át kell néznem az idáig elsajátítottakat. Szerintem nekem az elmélet megy majd könnyebben, mert a gyakorlati feladatokba rakhatnak valami csavart – mondta a szegedi fiú.

– Örültem is, és nem is, hogy továbbjutottunk a döntőbe, hiszen így mentesültünk az írásbeli alól már. Reméljük, hogy meg lesz a 70% is, mert akkor a vizsgáznunk sem kell – vette át a szót a domaszéki Bence. Ahogy osztálytársai, ő is a családi gazdaságban szeretne dolgozni a tanulmányai után. – A versenyen nagy segítséget ad majd a munkagép gyakorlatunk.

A fiúkat Kovács Károly gépész szaktanár készíti fel a döntőre. A pedagógusnak már tavaly is volt három tanulója, akik eljutottak a SZKTV országos döntőjébe.

– A központi írásbeli elődöntőt a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara szervezte. A gyerekek sorszámot kapnak, s ez alapján egy független bizottság javította ki a feladatlapokat – magyarázta el a tanár. – A tavalyi mezőny erős volt, 15-ből 12 diák teljesített 70% fellett.