Hírek

Lázár: komoly az esély a magyar-román határzárra


MH-MTI


A Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott értékelése szerint a visegrádi négyek (V4) illegális bevándorlással kapcsolatos javaslata arról szól, hogy a balkáni országoknak segítséget kell nyújtani, nem lehet őket magukra hagyni, mert akkor káosz lesz.

Lázár János beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai moszkvai tárgyalásairól, amelyen az orosz fél kifejezetten érdeklődött az európai vitákról a migránskérdést illetően. A miniszter azt mondta, ott is ismertették, hogy a V4-ek javaslata nem kizárólagos, hanem kiegészítő jellegű, ugyanis beláthatatlan következményekkel járna, ha a második védvonal a schengeni határoknál húzódna.

Lázár János a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcsot azért tartja fontosnak, mert lehetőséget kínál arra, hogy a 2016-os bevándorlási krízis előtt lépéseket tegyen az EU. Az Európai Bizottság (EB) egy éve képtelen a problémát orvosolni. A miniszter szerint, jelentős az esély arra, hogy nem tudják elkerülni a műszaki határzár felállítását a magyar-román határon. Ezt a megoldást a helyzet és a EB tehetetlensége kényszerítette ki – jegyezte meg.

Lázár János szerint az Oroszországgal szembeni szankciók nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a magyar hadrendbe tartozó orosz technológia állagmegóvása megtörténjen, de ez nem jelenti új eszközök beszerzését – jegyezte meg.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, hogy már idén is lehívhatnak egy részletet a paksi atomerőmű bővítésére fordítható orosz hitelkeretből. A miniszter szerint a közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, „ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni” – mondta ez utóbbitól óva intve a szakszervezeteket a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János továbbra is a tárgyalásokon való részvételre buzdította a pedagógusok képviselőit, hangsúlyozva: a kormány nyitott a konstruktív együttműködésre. Azt azonban a kabinet nem vállalhatja, hogy a pedagógusok „a gyerekeket maguk előtt tolva kérjenek béremelést” fogalmazott.

Kijelentette azt is, az ingyenes tankönyvek megmaradnak, de a tankönyvlobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, “ha a tankönyvlobbi pedagógusok keresztül nyilvánul meg”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: nyugtalanítja a Szépművészeti múzeum ügye – az, hogy Habony Árpád ingyen megkapta a múzeumot az esküvőjére. Elismerte, hogy a Klik nem hibátlan, de ezt nem oldaná meg a vezető távozása, mert nem személyi problémáról van szó.