Makó

Lomtár lett a Pulitzer sétányból


Makó Híradó – Makó


– Mit fényképez itt maga? Mit akar itt? Ki fizeti, tán az MSZP? – ezekkel a mondatokkal rontott kollégánkra egy idősebb asszony ma késő délelőtt a Pulitzer sétányon, alig száz méterre a városháza Úri utcai bejáratától.

Az itt évek óta meglévő szelektív hulladéklerakókban kiszolgált, szétszedett tévékészülékek (egy a földön is), a konténerek mellett a motor résztekercse miatt kibelezett hűtőgép és egy akrilkád éktelenkedett. Az így illegális hulladéklerakóvá változtatott gyűjtősziget megörökítése közben támadt fúriaként az asszony, aki azt mondta, hogy fotózás helyett inkább vigyük ki a szeméttelepre a hulladékot. Aztán meg felakadt azon, hogy azt mondtuk, hogy ennyi erővel ő is kiviheti, de inkább annak kellene, aki iderakta.

Alig száz méterre a városházától.

– Egy időben rendszeresen ezekbe a konténerekbe, illetve melléjük pakolták a háztartásokból származó hulladékot is, de volt, hogy rossz bútorok is feltűntek itt. Egy ideig „szépítik” a belvárost, főleg nyáron „emelve” annak idegenforgalmi vonzerejét,mire elszállítják – panaszolta egy, az Úri utcán lakó férfi. Azt kérte, ne írjuk le a nevét, ugyanis egyszer rászólt itt valakire, mire az egy nadrágszijjal csapta meg a karját.. A férfi úgy gondolja, hogy a hulladékokat leginkább hajnalok-hajnalán szórják le ide azok, akik vélhetően a piacra igyekeznek. Legalábbis erre következtetett az általa látottakból.

Makón egyébként a “megszokott” illegális hulladéklerakók közül ezt használják leginkább, a korábbi helyek, így például a Maros-parti egész télen viszonylag rendben volt.

Nagy Nándor, a Városgazdálkodási Nkft. ügyvezetője portálunk kérdésére elmondta, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetet a városi szemétszállítást végző Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. végzi.

Mint kiderült, a ma már FBH-NP NKft. névre hallgató cég alvállalkozója, a Csongrádi Kommunális Kft. teszi ezt jelenleg.

Érdeklődésünkre az utóbbinál elmondták, ezen a héten hétfőn üríttették a makói szelektív hulladéklerakó szigeteket (azaz a hűtő, tévék és a kád azóta került ide). Tapasztalataik szerint ezek Makón mindig nagyon szemetesek.