Hírek

Lázár: sikeres volt az illetékcsökkentés


MH-MTI


Földi László (KDNP) arra kérdezett rá: egy hónappal a bevezetése után milyen tapasztalatok vonhatók le a közigazgatási ügyintézés egyszerűsítéséből, az illetékek csökkentéséből vagy megszüntetéséből. Emlékeztetett: 108 törvény módosítása által számos ügy egyszerűbben intézhető január 1-je óta, és az emberek összesen 10 milliárd forintot spórolhatnak az illetékek mérséklése vagy megszüntetése által.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy felelt: a munkát folytatni kívánják, újabb 80 jogszabály változtatásával; a kormány negyedévente tervezi a jogszabályok egyszerűsítését. Emlékeztetett: most a legnagyobb ügyben tettek engedményeket, de a 2017-es költségvetésben további illetékcsökkentést is javasolni fognak. Közölte: jelentősen nőtt a térítésmentes ügyintézések száma, például a családiállapot-változásból eredő okmánycsere csaknem megnégyszereződött a tavaly januárihoz képest az év első hónapjában.

A képviselő elfogadta a választ.

Schmuck Erzsébet (LMP) nagynak ítélte a kormányzati apparátust és sokallta az állami vezetők számát. Azt kérdezte, a kormány miért nem magán kezdi a bürokráciacsökkentést, és a tervezett elbocsátásokat milyen hatástanulmányok támasztják alá. Értékelése szerint a kormány fordítva teszi a dolgát, először a feladatokat kellene meghatározni és ahhoz szabni a létszámot.

Lázár János különböző statisztikákat idézve elmondta, hogy Magyarországon jóval többen dolgoznak a közszférában, mint a hasonló méretű uniós országokban. Megjegyezte: sokan úgy tartják, azért nem csökkenhetnek a járulékok, mert az állam 1 millió embernek utal fizetést havonta. A tárcavezető szerint eljött az idő az ésszerűsítésre, ezért egyebek mellett azt javasolja a minisztériumoknak, hogy 15 százalékkal alacsonyabbra tervezzék a bérekkel összefüggő kiadásokat a jövő évi költségvetéshez.

A választ Schmuck Erzsébet nem fogadta el, a parlament azonban 105 igen szavazattal, 37 nem ellenében igen.