Makó

Útlevelet kaptak a zeneszombat résztvevői


Albert Barbara – Makó


– A zeneszombatra főként óvodásokat és kisiskolásokat várunk, de szívesen látunk minden érdeklődőt a Bartók iskolába. Célunk, hogy felkeltsük a dallamok iránti érdeklődést a fiatalság körében. A résztvevők útlevelet kapnak matricákkal, melyeket a különböző állomásokon lehet beszerezni. A győztes jutalmat kap – mondta Borkáné Dudás Mónika intézményvezető.

Önkéntes segítők is részt vettek a program lebonyolításában. Két 7. osztályos diáklány Farkas Panna és Csala Natália Jázminnak öltözve vezették az érdeklődő gyerekeket..

– Fél órás produkcióval készült az iskola zenekara, Az Ezeregyéjszaka meséiből tárunk a közönség elé egy kis ízelítőt. A műsor közben különféle hangszerek hangzását mutatjuk be. Motivációnk felhívni a gyerekek figyelmét a zene kincseire – számolt be GáborNagy Árpád karnagy, az ország kiemelkedő fúvóstanára.

A program második felében Poór Ágnesnek, illetve Perczel Tamásnak köszönhetően az érdeklődök betekintést nyerhettek a fa- és rézfúvós hangszerek világába.

Egy 3. osztályos talentum játszotta el fuvolán a Jingle Bellst. A Magyar népmesék zenéje egyaránt elhangzott furulyán, illetve klarinéton.

– 1-2 osztálytól kezdve bárki megtanulhatja a zongorázás fortélyait. Hetente 2×45 perc áll a rendelkezésükre azoknak, akik ezen a pályán képzelik el a jövőjüket – árulta el Hajdú Márta tanárnő, aki segített mindenkinek kipróbálni a billentyűk leütését.

– Zene szakirányú középiskolában szeretnék továbbtanulni és sokat gyakorolok, hogy valóra váljanak az álmaim – tette hozzá a hetedikes Dobsa Dorina. A vonós hangszerek sem hiányozhattak a repertoárból, Bíró Anita a hegedűről, Dillmann Éva pedig a gordonkáról tartott kiselőadást. A folyosó a dobolástól, valamint egyéb ütős hangszerektől lett hangos Csizmadia Csaba László vezetésével.

– Jól éreztük magunkat, közelebb kerültünk egy kicsit a zenéhez. Kíváncsiságból csöppentünk ide, hiszen még nem döntöttünk arról, melyik általános iskolát válasszuk. Otthon van egy furulyánk, szívesen megtanulná a kislányom eljátszani rajta a dallamokat – mesélte Brútyó Eszter édesanyja.

A tanárok, szervezők rendkívül nagy odaadással igyekeztek megszerettetni a résztvevőkkel, illetve még jobban fellobbantani a már meglévő tüzet a muzsika iránt.