Makó

ABBÁ-ra is táncoltak az ovisbálon


Szabó Anita – Makó


Lelkes óvodapedagógusok és támogató szülők vettek részt a hagyományteremtő szándékú rendezvényen, amelynek a szervezését a Szikszai György Református Óvoda vállalta. 

– A bál ötlete Csikota Józseftől, a Magán Zeneiskola igazgatójától származik, amihez örömmel csatlakozott a nevelőtestületünk. A célunk az, hogy az est bevételéből egy gyermek néptáncgálát rendezzünk tavasszal Makón, melyen a térség minden óvodása megmutathatja majd a tánctudását. – tudtuk meg Bertus B. Csabáné intézményvezetőtől.

A jótékonysági estre a kistérség szinte összes intézményéből érkeztek óvónők, akik mindannyian hasznosnak találták a kezdeményezést. A művészeti nevelés ugyanis komoly szerepet tölt be a legkisebbek fejlesztésében. Mivel a teljes személyiséget formálja, jó hatással van a gondolkodásra, a kreativitásra és az önértékelésre. Erre utalt a bál nyitó beszédében Kotormán István református lelkész:

– A zene és a tánc egy-egy csoda, amelyek ha kell, lelkesítenek, vigasztalnak, bátorítanak. Egyetlen dologra nem képesek csupán, nem tudnak nem igazat mondani. Ezért az egészséges, boldog ember fejlődése sem lehetséges nélkülük – mondta.

Makó és környéke minden óvodájában van ilyen irányú képzés a Magán Zeneiskola jóvoltából, életkornak megfelelő formában. Pozitív hatásai miatt a családok is fontosnak tartják, hogy támogassák a gyerekek művészeti tudását.

– Elhatároztuk, hogy minden olyan rendezvény mögé állunk ebben az esztendőben, amely mögött teljesítmény van. Hiszünk abban, hogy ez a mai este ilyen. Három gyermekünk kapcsán tapasztaltuk, milyen komoly munka folyik az óvodában, ezért különösen fontos számunkra, hogy jelen legyünk szülőként és szponzorként is – összegzett Asztalos Péter, a Barzak Kft. vezetője.

A bevezető gondolatokat követően az újvárosi református óvoda nagycsoportosai mutatták be néptánc koreográfiájukat. A kicsik második esztendeje vesznek részt a művészeti oktatásban. Az egyik fellépő, Erdélyi Katinka Lilla nagyon örült annak, hogy szerepelhetett az ünnepi műsorban.

– Azt szeretem benne, hogy ügyes vagyok és Hunor a párom. Szép a néptáncos ruhám is és annyira jó táncolni, hogy ha nagy leszek, akkor tanítani is akarom majd – mesélt lelkesen az iskolába készülő kislány.

A kedves produkció után a szervező óvoda összes dolgozója megmutatta mit tud a táncparketten; a 18 felnőtt ABBA muzsikákra, fluoreszkáló ruhában táncolt. A bál ünnepi vacsorával és éjfélkor tombolahúzással folytatódott, amit hajnalig tartó mulatság kísért.

Képeink a bálról.