Hírek

Kötetbe szedett apátfalvi hagyományok


Gajáta Fanni – Apátfalva


– Azért Apátfalváról készült a könyv, mert ez egy olyan község, ahol 20. század közepéig nevezetes volt a hagyományőrzés, amely az öltözködésben, az építkezésben nyilvánult meg, illetve a folklór hagyományok is szívósak voltak – árulta el a tegnapi könyvbemutatón Bárkányi Ildikó múzeulógusa, és a “Néprajzi tanulmányok Apátfalváról” című könyv szerzője.

A szerzőtől megtudtuk, hogy a kötet előmunkálatai 17 évvel ezelőtt kezdődtek. Ekkor Csongrád megyei múzeulógusokból és néprajzosokból álló csoport a falu régi hagyományos paraszti kultúráját kutatta fel, amelyből monográfia készült volna.

– Sajnos, 14-15 évig hevertek a tanulmányok a fiókban, mivel a nyomtatási költség nagy lett volna. Azonban három évvel ezelőtt egy sikeres pályázat segítségével készülhetett el – mondta a szerző. A kötetben az apátfalvi népéletnek a legfontosabb jellemzői mellett olvashatunk a marosi vízi életről, az építészéről, hagyományairól, viseleteiről és a táncról is.

A Néprajzi tanulmányok Apátfalváról könyvben közreműködött Juhász Antal, Fodor Ferenc, Felföldi László, Markos Gyöngyi is, illetve az új képeket Dömötör Mihály és Vári Dénes készítette.

A péntek délutáni bemutatóra sok érdeklődő érkezett, ahol a Hagyományőrző Csoport ifjú táncosai is felléptek. A szerzők beszélgetése után a fotókiállítást tekinthették meg azok, akik ellátogattak a Faluházba.