Hírek

Busók segítettek a földeáki téltemetésben


Oláh Nóra – Földeák

A mostanára már igencsak megunt tél kiűzésének bizonyítottan leghatásosabb módszere a busó felvonulás. Ehhez már nem kell okvetlenül az autentikus mohácsi helyszínre utazni, hiszen subás, maszkos, kereplőkkel és egyéb zajkeltő eszközökkel felszerelt, és hagyományőrzésben jeleskedő emberek segítségével bárhol megteremthető a busójárás hamisítatlan hangulata.

Földeákon pénteken a télűzés olyannyira sikerült, hogy még az aznapra jósolt eső is elmaradt, hogy zavartalan lehessen a felvonulás a Zárda utcán. A jelmezeseket a falu apraja-nagyja készségesen kísérte, sőt a művelődési ház előtt még az ott farsangozó iskolások is csatlakoztak az ünneplőkhöz.

Számtalan „busós” fotó és szelfi készült a forgatagban; két fényképezkedés között pedig még a lányok ijesztgetésére is bőven adódott lehetősége a maszkos legényeknek. A vállalkozóbbak táncra is perdülhettek az utca közepén – a kóló alaplépéseibe igazán nem volt nehéz belejönni. Még a menetrendszerű autóbusz is türelmesebben haladt a főutcán…

Majd fénypontként következett a szalmából készült kiszebábok elégetése, így azután esélye sem maradt a télnek Földeákon.

Képeink a galériában.