Makó

Rezsicsökkentés a városi kitüntetéseknél


Korom András – Makó

Megmarad a legnagyobb elismerés, a Makó Város Díszpolgára kitüntető cím, a Makó Város Emlékérme, de ezentúl a Makó Városért Emlékplakett részeként adják ki a Makó Város Nevelésügyéért, a Makó Város Közszolgálatáért, a Makó Város Közművelődéséért, a Makó Város Biztonságáért, a Makó Város Egészségügyéért, a Makó Város Sportjáért, illetve a Makó Város Szociális gondoskodásáért emlékérmeket.

A korábbihoz képest a legnagyobb változás, hogy megszűnt a Makó Város Pedagógiai Nívódíja és a Makó Város Közszolgálati Nívódíja.

A testület által elfogadott határozati javaslat ezt azzal indokolta, hogy a két nívódíj csak a kitüntetések duplikálását jelenti, hiszen ezt a nevelésügyért és a közszolgálatért díjakkal eddig is kiadták. A testület azonban nem látta akadályát annak, hogy az illetékes intézményvezetők, cégvezetők vagy valamelyik alapítvány a kimagasló munkát végző személyek részére bérmegtakarításuk vagy a rendelkezésükre álló egyéb összegek terhére jutalmat fizessenek.

A díszpolgárság egyébként élő, vagy már elhunyt magyar vagy külföldi személynek is adható minden augusztus 20-án, díszes oklevéllel és a városcímert ábrázoló arany pecsétgyűrűvel. Az élő díszpolgár tanácskozási joggal vehet részt a testület ülésein és megkülönböztetett hely illeti meg a város által szervezett rendezvényen, s a városi díszpolgára címet is használhatja. Ha pedig meghal és abba a családja beleegyezik, az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes díszsírhelyet biztosít neki.