Makó

Maratoni ülés: 9 képviselői indítvánnyal


Gajáta Fanni – Makó


Török Miklós (Demokratikus Koalíció) képviselő azzal a javaslattal fordult a testülethez, hogy az első napirendi pontot, amely a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról szólt, vegyék le, mert a véleménye szerint az valótlant és csúsztatásokat tartalmaz. A grémium kilenc nem és egy tartózkodó szavazattal leszavazta ezt.

Weszelyné Véghseő Henriett (FideszKDNP) közölte: mélységesen elítéli a Jobb Makóért Egyesület székházában történteket, illetve arra kéri a hatóságokat, hogy komoly büntetéseket kapjanak a rongálók.

Török Miklós arról is érdeklődött, hogy a kormánynak miért fontosabb Hódmezővásárhely, mint Makó, hiszen az több támogatást kap, mint a Maros-menti város. Farkas Éva Erzsébet polgármester erre azt válaszolta, hogy Makóra közel 5 milliárd forintnyi állami támogatás érkezik, emellett több beruházás is lesz a városban, mint például a Makovecz-könyvtár a Deák Ferenc utca rehabilitációjával, illetve a fürdő is bővül.

Zeitler Ádám (Jobbik) a Návay-bizottság munkájára és a Návay versenyre hívta fel a figyelmét, amelyet középiskolásoknak szerveznek. Arra biztatja a diákokat, hogy jelentkezzenek rá. Emellett lakossági panaszokkal érkezett a polgármesterhez, miszerint többen is jelezték, hogy a kerékpárosok az egyirányú utcákba is behajtanak, a tiltás ellenére.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő felhívta a figyelmet, hogy a görög katolikus temetőben esténként ismeretlenek rongálják a sírokat, emellett bulik helyszínéül is választják. Képviselőtársa, Kovács Sándor hozzátette, ez a többi temetőben is probléma. Javasolta, hogy a katonák emléksírját ia újítsák fel. Emellett megköszönte a városvezetésnek, hogy foglalkoznak az Országzászlóval kapcsolatos javaslatával. 

Kádár József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy újabb elismerést kapott a makói hosszúgyökér, illetve a városvezetéstől egy magtár és szárító építését kéri. Marosvári Attila (PSZM) szerint időkorlátot kellene szabni a napirend előtti felszólalásnál, hogy a parttalan vitákat elkerüljék. Felhozta, hogy öröm látni, hogy a mostani városvezetés sok mindent átvett az előzőtől, azonban erről sosem tesznek említést.

Első napirendi pontban az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta elutasítását tárgyalták meg. Czirbus Gábor alpolgármester modernkori népvándorlásnak nevezte ezt, illetve kiemelte, láthattuk mit tett a szerb határnál lévő településekkel ez a hullám. Véleménye szerint különbséget kell tenni gazdasági és politikai menekült között. Török Miklós azzal egyetértett, hogy Magyarország ne legyen átjáróház, azonban elmondta, az EU-ban nincs kötelező kvóta, csak a menedékkérőket osztják szét.

Weszelyné Véghseő Henriett szerint nem kellene ide menekülteket betelepíteni, mert már sok magyarnak sem tudunk segíteni. Sánta Sándor azt javasolta, a DK képviselők és szimpatizánsok ajánlják fel saját lakhelyeiket a migránsoknak.

Czirbus Gábor névszerinti szavazást kér a határozat elfogadására. Török Miklós kérte, hogy családi érintettsége miatt zárják ki a voksolásból, de mivel ez nem történt meg, a szavazás idejére elhagyta a termet. Végül 10 igennel elfogadták a határozatot.

A Magyar Posta Zrt. helyi szolgáltatási tevékenységéről szóló határozatot elfogadták, azonban Kovács Sándor szerint a posta nem akar a városvezetéssel szóba állni. Zeitler Ádám elolvasta a polgármester és a Magyar Posta közötti levelezéseket, és felháborítónak tartja az utóbbi hozzáállását az ügyhöz. Azt javasolta, hogy a polgármester és a posta vezetői között zajló levelezés teljes egészét küldjék el Lázár János miniszternek.

Következő napirendi ponton az egyéni képviselők indítványai álltak. Czirbus Gábor Otthonteremtési Programjáról Török Miklós azt kérdezte, vannak-e már tervek? Az alpolgármester elmondta, utánajárt a telkek ügyénen. Farkas Éva Erzsébet indítványában az egykori Csanád vezér téri  II. világháborús emlékmű felújítását javasolta, amelyet a testület elfogadott. 

Kovács Sándor már jelezte a közvilágítás problémát, így az ő indítványában a teljes közvilágítás rekonstrukcióját javasolta. Hadik Györgyöt (Fidesz-KDNP) pedig már többen is felkeresték, hogy a városi televízió nem fogható, ezért arra kérte az önkormányzatot, hogy tárgyaljanak a szolgáltatókkal.

Sánta Sándor egy emlékfilm elkészítéséhez kért 2,5 millió forintos támogatást, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának állítana emléket. Két makói résztvevő, dr. Streitmann Károlyt és Horváth Sándort mutatná be a filmet. Weszelyné Véghseő Henriett a 2012-ben elhunyt Heppné Katalin óvónő emlékére emléktáblát, a tavaly elhunyt Budainé Keczer Csilla előtt posztumusz kitüntetéssel tisztelegne. A grémium mindkettőt elfogadta.

Zeitler Ádám indítványában a három vagy annál több gyermeket nevelők kommunális adómentességét javasolta. A polgármester ezt jó ötletnek tartotta, de idén nem tudja támogatni.

Az egyórás szünetet követően a 2016-os évi költségvetést tárgyalta meg a grémium. Az idei évben 3,7 milliárd forint. Zeitler Ádám második indítványában azt javasolta, hogy mind a választó körzettel rendelkező, mind a listáról bekerült képviselőknek egységesen 300 ezer forint legyen az alapja. Farkas Éva Erzsébet ezt nem javasolta, hanem helyette egy egységes, 3,9 millió forintos keretösszeget határozzanak meg, s ebből részesülhetnek a képviselők. Zeitler Ádám örömmel vette, hogy ezzel megszűnik a megkülönböztetés. Marosvári Attila létrehozna egy választókerületi alapot is, melyet csak a nyolc körzetben lehetne felhasználni. Zeitler Ádám indítványát elutasították, Marosvári Attila javaslatát viszont elfogadták.