Makó

Nem roppant össze a megye közbiztonsága


MH közérdekű


Rendőri eljárásban 10 ezer 735 bűncselekményt regisztráltak az előző esztendőben Csongrád egyében. A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma 2 ezer 705 volt. Az elmúlt évben nem történt befejezett emberölés a megyében. A bűnügyi szakterületen a nyomozáseredményességi mutató 63,6 százalék, ami az elmúlt hat év legjobb értéke, jobb mint az országos átlag. A megye nyomozó hatóságai 1067 esetben – ez az elmúlt hat év legmagasabb értéke – éltek a bíróság elé állítás jogintézményével.

Csongrád megyében továbbra sincs veszélyeztetett város vagy község, valamennyi településen dolgozik körzeti megbízott. A közterületen töltött órák száma az Országos Rendőr-főkapitányság 19/24 programja eredményeként tovább nőtt, a 487 ezer órára az elmúlt hat év legjobb értéke.

684 személyi sérüléssel járó baleset történt 2015-ben, 27-en vesztették életüket. Minden 11. balesetben volt az okozó ittas.

A soha nem tapasztalt migránskrízisről szólva a főkapitány elmondta: 185 ezer 384 illegális bevándorlóval intézkedtek a megye területén a rendőrök, és 507 embercsempészt – többet mint a megelőző négy évben összesen – fogtak el.

– A soha nem tapasztalt helyzetben a próbát kiálltuk, a tanulópénzt megfizettük – fogalmazott a megyei rendőrfőkapitány.

A Schengeni Információs Rendszer 6 ezer 145 találatot jelzett, főként körözött gépjárművet és személyt adtak át a megye rendőrei a körözést elrendelő hatóságoknak.

Balogh János rendőr-vezérőrnagy gratulált a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2015-ös tevékenységéhez. Kiemelte: annak ellenére nem nőtt számottevően a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma, hogy a megye élharcosa volt a migrációs helyzet kezelésének.

Elmondta: az év eleji koszovói migránsok után egy sokkal jelentősebb illegális bevándorlási hullám nehezedett az országra. Ennek egyik elszenvedője Csongrád megye volt. Ilyen helyzetben a modernkori magyar rendőrség még soha nem volt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ezen kihívás során is teljesítette feladatát. Nem roppant össze a megye közbiztonsága, sőt javult az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzete.