Hírek

Mi fizetünk a toronymászó mentéséért


Makó Híradó – Kiszombor


Egy fillér mentési költséget sem kell fizetnie annak a 30 éves makói fiatalembernek, aki tavaly novemberben felmászott a kiszombori vasútállomás közelében lévő mobiltelefon adótoronyra – feltehetően szerelmi bánata miatt, öngyilkossági szándékkal.

A helyszínre érkezett polgárőrök mentősök és rendőrök mellett a makói tűzoltók és hozzátartozói mintegy 8 órán át próbálták rábeszélni, hogy maradjon nyugodtan, s másszon be az egy idő után a helyszínre Szegedről megérkezett magasból mentő daruskocsi kosarába.

Képünk a mentés éjszakáján készült.

A sikeres mentés után Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője azt mondta, az esetet szakértő vizsgálja. Ennek lezárultakor döntenek róla, hogy kiszámlázzák-e a kiszállási költségeket. Egyébként többek között az orvosi szakértői vizsgálat eredményét is figyelembe veszik. Az összeg akár többszázezer forint is lehet.

Mára eldőlt, hogy a megmentett, s azonnal kórházba szállított fiatalembernek a kaland egyetlen fillérjébe sem kerül. A mentés költségét teljes egészében az adófizetők állják.

Molnár Krisztina hírportálunknak megerősítette: a megmentett férfit ellátó egészségügyi intézményben készült szakvélemény alapján mentesült a fizetés alól a férfi. Azt, hogy a szakvéleményben milyen indoklás szerepel, személyiségi okokra hivatkozva nem árulta el.

Egy általunk megkérdezett, nevét elhallgatni kérő egészségügyi szakember szerint több ilyen ok is lehet, így többek közt a beszűkült tudatállapot vagy más a pszichiátriai betegség.

Molnár Krisztina kérdésünkre hozzátette, hogy a mentés költségeit a szakvéleményben szereplő ok miatt nem is számolták ki. A makói tűzoltók a mentés idején is ugyanazt a bért kapták, mint egyébként, külön költséget csak az általuk, illetve a Szegedről a helyszínre irányított magasból mentő által felhasznált üzemanyag jelentette.