Hírek

Lázár: nem kereszteshadjáratot hirdetek


MH összefoglaló


Lázár János a tanárok országos megmozdulásával kapcsolatban hangsúlyozta: a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A “restaurációs kísérlet elképzelhetetlen”, csak akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha a jövőről beszélnek. Nem lehet ahhoz az oktatási rendszerhez visszatérni folytatni, ami szegregált, erősítette a különbségeket – fogalmazott.

– Örömmel számolhatok be, hogy ma átadtuk a Századvég-tanulmányokat, mintegy 30 ezer oldalt – mondta azzal, hogy tudja, a sajtó a többi tanulmányt is kikéri, de egy biztos: olcsóbban, és többet szállított a kormány agytrösztje, mint az előző kormányok munkáját segítő intézmények.

Közölte, hogy a kormány rendeletekkel segíti elő, hogy többen, gyorsabban és könnyebben vehessék igénybe az új támogatást, ezért a csokot hamarosan használt lakásokra is kiterjesztik. Az építészkamarával körvonalazódó együttműködés keretében létre fognak hozni egy szerződésmintát az építtető és az építész között. Ez garantálja, hogy ne épüljenek településkép-romboló házak. Az építés során a tervezőnek hatszor kell helyszíni ellenőrzést tartania, amiért maximum 180 ezer forintot kérhet. A házaknak egyszerűsített kiviteli tervet kell csak benyújtaniuk, az építés során az építész és a felelős műszaki vezető felelős mindenért.

A kormány kész a bürokrácia csökkentésére, az ésszerűsítésre, de a balhékeresés, a konfrontáció nem vezet eredményre: mindenki üljön asztalhoz.

– Ma az emberi szabadságjogokat a terrorveszély, a rend fenntartása miatt kell korlátozni: én ezt a vitát akceptálom – mondta, hozzátéve: ha nem módosítják az alaptörvényt, a honvédségnek csak kevés lehetősége marad a közbelépésre. Az ellenzék nem a kormánnyal, az országgal tol ki, ha nem segít fenntartani a biztonságot.

170 ezer hektár földet értékesít az állam a második körben, az első körben tízezren jutottak földhöz – közölte.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelenleg áttekinthetetlen szabályozási dzsungel jellemzi az országot, ezért mostantól ha új törvény születik, szeretnék, ha kettő másik megszűnne, ahogy ez Nagy Britanniában is történik.

Hangsúlyozta: 2019-re minden európai uniós pénzt ki akarnak fizetni. Törekednek arra, hogy az idei nyertesek a szerződés megkötésekor legalább a pénz feléhez hozzájuthassanak. Lázár János hozzátette, Orbán Viktor adóreformot is szeretne.

Májusra 636 helyett 1000 ügyet lehet majd intézni a kormányablakoknál, az a cél, hogy a ciklus végére ugyanannál az ablaknál lehessen mindent elintézni.

A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban elmondta: Magyarországon 3,3 millió munkavállaló tart el 1 millió, így-úgy az államnak dolgozó embert, ez 18-20 százalékos arány más uniós országban alacsonyabb. Július 1-vel 36 ezerről 30 ezer alá kell csökkennie a kormányhivatalok alkalmazottai létszámának. A megmaradók komoly béremelést, az önként kilépők komoly, 50 százalékos támogatást kapnak. A nyugdíjkorhatárt elérők nem maradhatnak állami foglalkoztatásban, és a helyük nem lesz betöltve. Ha kisebb lesz az állam, csökkennek a bérre rakódó munkáltatói költséget – mondta Lázár János.