Hírek

Galamb Józsefet Magyar Örökség díjra terjesztik fel


Gajáta Fanni – Makó


135 évvel ezelőtt ezen a napon született Galamb József, a nemzetközileg elismert, makói gépészmérnök. Az ő nevéhez köthető a Ford T-Modell, amelyet 19 éven át gyártottak. A Galamb-kultusz nem csak Makón, hanem az egész világon él. Farkas Éva Erzsébet polgármester szerint Galamb kitartása példaértékű mindenki számára.

– A mai rendezvényünkkel szeretnénk felidézni és példaként a fiatalok elé állítani Galamb József, a makói parasztfiú az alakját, aki egyszerű sorból kiemelkedve, hallatlan szorgalommal és kitartással indult a nagyvilágnak, s vált a legismertebb személlyé – emelte ki a város első embere.

A múzeumban rendezett emlékülésen részt vett Galamb Erzsébet és fia is. Az idős asszony okleveles építészmérnök. Elmondta, nagyapai ágról áll rokonságban a makói mérnökkel. Erzsébet évente háromszor-négyszer ellátogat Makóra.

– Nagyapám és a dédapám is ugyanabban a Hosszú utcai házban születtek, mint József. Miután édesapám árva lett, először János vette magához, majd halála után Sándor nevelte. Keresztapám Ferenc volt, aki a legfiatalabb testvér volt – árulta el Erzsébet.

Elmondta, hogy apja iránti tiszteletből csatlakozott a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesületéhez.

– Mivel tagja vagyok a Magyar Örökség és Európa Egyesületnek, rábeszéltem a makóiakat, hogy pályázzuk meg a Magyar Örökség díjat Galamb Józseffel.

– Nagyon büszkék lehetünk arra, hogy ez a kiváló mérnök Makón látta meg a nagyvilágot – jelentette ki Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató. – A város számos helyen őrzi az emlékét: a szülőházán, az újvárosi református elemi iskolán és a szegedi utcai polgári iskola falán is tábla jelzi, hogy egykoron ott is járt Galamb.

Szilágyi Lászlótól, a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület elnökétől megtudtuk, hogy a városban két T-Modell is található, az egyik az egyesület tulajdonában áll. A múzeumban található jármű 1919-es kiadású.

– Mindkét jármű muzeális minősítéssel rendelkezik, így mindkettő Old Timer rendszámot kapott tavaly – mondta az elnök. – A mi autónk 1920-ban készült és jelenleg keressük a méltó helyét.

Az emlékülés után koszorúzta meg a család, a város, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola és a veterán autós klub Galamb József főtéri mellszobrát.