Hírek

Dől a pénz az egészségügyi dolgozókhoz


MH közérdekű


Többet vihet haza 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos, akiknek az alapbérét korábban megemelték, de a különböző pótlékok és juttatások – úgy mint az ügyeleti, készenléti és túlóradíjak – akkor nem nőttek. Ezek emelésére idén 12,8 milliárdot szán a kormán. Havi 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek a szakvizsgázott fiatal orvosok is, amely hatására a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak – jelentette be Rétvári Bence.

Az államtitkár elmondta, a háziorvosi alapellátás támogatására a tavalyihoz hasonlóan idén is tízmilliárd forintos támogatást ad a kormány, ez fejenként mintegy 130 ezer forintot jelent a háziorvosoknak.Tavaly ezt az összeget szabadon felhasználhatták az orvosok, idén pedig az asszisztensek bérét hivatott fedezni.

A kormány összesen 500 millió forint értékben letelepedési támogatást nyújt azoknak a háziorvosoknak, akik olyan praxist pályáznak meg, ahol legalább egy éve nincs háziorvos, és amelyek a legalább ezer fős ellátottal rendelkeznek. Ez fejenként 6-10 millió forint közötti összeget jelent, amely szabadon felhasználható, feltétel azonban, hogy a támogatás folyósítását követően legalább négy évig abban a körzetben praktizáljon az orvos.