Makó

Világjáró makói hegedűművész


Albert Barbara – Makó

Az ifjú hegedűs 7 éves korában kezdett el foglalkozni a zenével és igazából 12 évesen döbbent rá, hogy az élete értelme. Azt mondta: sokat köszönhet első tanárának Bíró Anitának, aki megtanította eljátszani a dallamokat a makói Bartók Béla Általános Iskolában.

Tanulmányait a Békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. Elmesélte, rengeteget kellett gyakorolnia, hiszen e módon válhat a hangszer mesterévé. Már reggel 7-kor elkezdődtek a szakmai órák és az előkészítő majd délután 2-től 4ig az érettségi tárgyak oktatása folyt. A matúra után egy évet készült a felvételire a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karát célozta meg, ahol Ittzés Tamás, a jazz zene virtuóza növendéke lett. Tanulmányai során próbajátékot nyert a Kodály Filharmonikusoknál, mely összefogja Debrecen komolyzenei életét. A diploma megszerzése után anyagilag nem érte meg, hogy a városban maradjon. Egy kínai turnéján megismerkedett pár szakmabelivel, akik 2015-ben felkeresték s ajánlottak egy visszautasíthatatlan lehetőséget. Három hónapon keresztül koncerteztek Franciaországban, olyan rangos helyeken, mint Lyon, Párizs, Marseille. A felejthetetlen körút után szándékában állt elvégezni a mesterképzést, de ahelyett inkább egy újabb kalandot választott Olaszországban.

Nándor Európa térképe előtt. Kínában is turnézott.

Leginkább a klasszikus zene a favoritja, példaképének tekinti Johannes Brahmsot, aki a kései romantika és a bécsi klasszikusok hagyományainak folytaja. Kedvenc művét a D-dúr Hegedűversenyt is ő komponálta.

A tehetséges makó fiatalember számára rendkívül nagy élményt jelentett, hogy együtt léphetett színpadra Edvin Martonnal, akinek népszerűségét a crossover stílusban előadott darabok hozták meg.

Hegyes Nándor céljai közt szerepel az együttes alapítást, játszani egy vonósnégyesben, valamint muzsikálni egy hajón. Becsülendő érték Makón, hogy már fiatalon szerepelnek a diákok, neki is innen indult a pályafutása, így kapott bátorságot. Az ifjú talentum elmondta, szerinte a zene halhatatlan, közelebb hozza egymáshoz az embereket s enyhíti a Tóth Árpád által leírt mérhetetlen messzeséget.