Makó

Lázár konzultációra hívta a makói tanárokat


Gajáta Fanni – Makó


A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Farkas Éva Erzsébettel közösen tartott fórumra érkezve azonnal arról érdeklődött, jelen van-e a JAG tanárai közül valaki, hiszen az iskola tanári kara egységesen aláírta a pedagógusok tiltakozó levelét. Rója István igazgató jeletkezett is, így tőle érdeklődte meg, hogy miért is csatlakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázium felhívásához.

A makói igazgató elmondta, nagy terhet jelent a heti 24-26 óra munkaidő. Nem értenek egyet a pedagógusokat minősítő rendszerrel és a tanfelügyelők munkájával sem, amely véleménye szerint túl bonyolult, illetve úgy gondolja, hogy tanárok mellett a gyerekek is nagyon leterheltek, emiatt romlanak a tanulmányi eredményeik.

Lázár János elmondta: maga is ismeri a tanárok életét, így tisztában van a helyzetükkel. Meggyőződése szerint nem politikai motiváció miatt szólalnak fel a pedagógusok, hanem inkább az elkeseredettség szól belőlük.

– A kormány készen áll arra, hogy jelentősen csökkentse a bürokratikus terheket – jelentette ki, és azt hangsúlyozta, hogy az iskolákból ki kell zárni a politikát. A vitának a gyerekek érdekében a szakmáról kell szólnia. Kérte a makói tanárokat, vegyenek részt a Balog Zoltán miniszter által indított konzultáción.

Lázár János a fórum második felében ismertette, hogy milyen építkezésekre számíthatnak a makóiak a közeljövőben, így a Makovecz fürdő bővítéséről és a könyvtár újjáépítéséről szólt. Czirbus Gábor alpolgármesterrel 500 millió forintot tudott összegyűjteni az Erdei Ferenc téri Sportpályára felújítására, illetve az utánpótlások csapatok támogatására.

Az elbontott országzászló visszahelyezését is szorgalmazza, mivel fontosnak tartja azt a nemzeti összetartozás jelképeként. Návay Lajos eredeti szobrát az egykori helyéhez minél közelebb helyeztetné el. A szoborállítás megvalósítását Kövér László házelnökkel együtt támogatnák – mondta.

Lázár János elárulta, csodálja a makói Páger-díjat és a Páger-kultuszt és gratulált Csuja Imrének, aki vasárnap veheti át a kitüntetést. A térség országgyűlési képviselője elmondta, mélységesen elitéli a Jobb Makóért Egyesület székházában történt vandalizmus, s arra kérte, a helyi működő pártokat, határolódjanak el a történtektől. Farkas Éva Erzsébet parkolási ügyével kapcsolatban azt mondta: a város vezetője hibázott, de helyesen tette, hogy elnézést kért és vállalja a büntetés kifizetését. Örül, hogy az ellenzéknek csak ennyi problémája van a városvezetővel. – Ha ennél nagyobb gond nincs Makón, akkor az irígylésre méltó. Eszembe nem jutott, hogy van olyan politikus, aki a másik után koslat, és lefényképezi, hogy mikor, hová megy. Gyerekesnek és felnőttekhez nem méltó viselkedésnek tartom, még akkor is, ha a polgármester hibát követett el – fogalmazott.

Lázár János azt javasolta, hogy az ellenzék tegyen javaslatokat a polgármesternek. Szerinte ugyanis ebben az időszakban mindenkinek dolgoznia kell, majd a választási időszakokban lehet egymás hibáit kiemelni, felhozni.

A Miniszterelnökséget vezető minisztertől a fórum résztvevői többen is kérdeztek, így akadt, aki a mostani fiatalok hazaszeretetének a hiányáról kérdezett. Felmerült az is, hogy az áram-, és gázdíjat lehet-e részletekben törleszteni, hiszen sokaknak gondot jelent a csekkek kifizetése. És akadt olyan hozzászóló is, aki arról érdeklődőtt, miért kevés a közmunkások bére, de az alacsony nyugdíjakat is szóvá tették.