Makó

Kínaiul is tanulnak a Bartókban


Gajáta Fanni – Makó


Ovis Szombatot rendezett a Bartók, ahová a gyereket és a szüleiket várták. Több, mint 30 nagycsoportos érkezett a programra, többeket még a nagyszüleik is elkísérték.

– Ének-zene tagozatos általános iskola révén a zenén kívül azt szerettük volna bemutatni a szülőknek, hogy a mindennapos testnevelés órákon milyen tevékenységek is folynak – árulta el Borkáné Dudás Mónika, a Makói Általános Iskola megbízott intézményvezetője.

– Az elsősök balettet, népi játékokat, jógát, kölyök atlétikát, úszást, aquafitnesszt, illetve a hetedik és nyolcadik osztályosok a társas táncot kaphatják pluszban a testnevelés óra keretein belül.

A megyében egyedinek számít, hogy a Bartókban kínaiul is tanulhatnak a gyerekek, ezért ma délelőtt a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet kínai nyelvtanárai is ellátogattak a nyílt napra, akik játékos feladatokkal készültek az ovisoknak. Az intézményvezetőtől megtudtuk, hogy gyerekek kezdő és haladó nyelvcsoportra vannak osztva, s az órákon a közvetítő nyelv az angol.

Ferenczi Kendét – aki már fél éve dobra is jár -, a színezők mellett lehetett megtalálni. Anyukája, Kiss Gabriella is meglepődött, hogy az intézményben ilyen széles körű az oktatás. Ők már biztosak, hogy a szeptemberi tanévet itt kezdik meg.

– Van összehasonlítási alapom egy másik iskolával, és azt kell mondanom, hogy ez teljesen más, de nagyon tetszik. Nem is hallottam a városban, hogy itt kínai nyelvoktatás zajlik itt – mondta az anyuka. – A testneveléstől a jogáig minden nagyon zenés, s minket ez motivál, mert Kendének ez a legfontosabb.

A most negyedik osztályos Tóth-Kása Klaudia imád a Bartókba járni. Mint elmondta, szereti a zenét, szeret énekelni, zongorázni és még tanulni is. Emellett rendszeres résztvevője minden rajz-, és énekversenynek is.

Szentpéteri Csilla zongoraművésszel is játszottam már a Hagymaházban – mondta a kislány. – Nagyon tetszik a jóga is, amit mindenképpen jövőre is szeretnék folytatni. Még balettra és társastáncra is járok. Szeretem ezeket a dolgokat csinálni – tette hozzá Klaudia.