Makó

Petra ruhákat tervez és padlásszobát rendezget


Oláh Nóra – Makó


A tehetség sok esetben csak egy-egy irányban mutatkozik meg, de olyan is előfordul, hogy az átlagon felüli képességek több területen is érvényesülnek. Vajka Petra is egyike az ilyen szerencsés helyzetben lévő diákoknak. A kilencedikes gimnazista kiskora óta vonzódik az alkotáshoz, ugyanakkor nem éri be csupán otthoni rajzolgatással. Közel egy évtizede a Magán Zeneiskola képzőművészeti csoportjában gyakorolja a különböző grafikai és festészeti technikákat, ugyanakkor a JAG szakkörében is szorgoskodik.

A művésztelep alkotójaként.

Nyaranta visszatérő résztvevője a Makó és Térsége Ifjúsági Művésztelepnek, sőt tavaly szerepelt az Ifjú Alkotók Kiállításán is – ezen a rutinos, már alkotói múlttal rendelkező „törzstagok” mutatkozhatnak be. Számos megmérettetésen ért már el sikereket, legutóbb például egy divatrajz pályázaton remekelt. Ez már csak azért sem meglepő, mert a divattervezés is közel áll hozzá; saját ruhatárát is igyekszik egyedivé varázsolni, leginkább az általa kedvelt színes, hímzett, gyöngyös hippi-stílusban.

Petra néptánccal is foglalkozik. Előbb többféle műfajt is kipróbált, végül a Forgatós Táncegyüttesben kötött ki, melynek negyedikes kora óta tagja. Gyakran lépnek fel különböző városi ünnepségeken, vidéki helyszíneken. Bár a próbák néha fárasztóak, de az utazások, no és a csoportbeli jó barátok feledtetik ezt.

Néptáncolni is szeret.

A két művészeti ág szerencsés találkozásából pedig jó néhány táncos-népviseletes ihletésű rajz született, sőt még egy drótszobor-vázra készített, néptáncos párt ábrázoló kisplasztika is, amelyet Petra a tánccsoport vezetőjének adott ajándékba. A zene is fontos tényezője Petra mindennapjainak. Bár a gitárját átmenetileg szögre akasztotta, de hallgatóként a legkülönfélébb stílusokban talál kedvére valót – akár még a ’70-es évek rockszámai között is. Már listát is állított össze a majdani megtanulnivalókból, ha újra pengetni támad kedve…

Mindezen ténykedések mellett a tanulás sem okoz túl sok problémát a makói József Attila Gimnázium diákjának: mint mindig, most is kitűnő értesítőt vitt haza félévkor – az év végi bizonyítványa ugyancsak „egyhangú” szokott lenni.

Petra “munka” közben.

És bár szívesebben „kreatívkodik”, mint görnyed a tankönyv fölött, ha szükséges – fáradtság ide vagy oda -, bizony este is nekiveselkedik a kirótt feladatoknak. Amikor éppen nem alkot, táncol vagy tanul, Petra falja a könyveket. Ha jó történetre bukkan – netán sorozat akad a kezébe -, olyankor megszűnik számára a világ…

Mostanában egy padlásszoba berendezése foglalkoztatja leginkább a képzeletét, amelyet saját számára alakít ki, apukája segítségével. Bár úgy érzi, kicsi ez a szoba a rengeteg ötlete számára, azért okvetlenül jut benne hely egy hatalmas világtérképnek, egy kerékgumiból varázsolt függőfotelnek, egy rajzasztalnak, néhány patinás régi bőröndnek és egy szabászati próbababának is.

A Bartók pannóját készítő csapat tagjaként.

Petra derűs életfelfogását, álomszerű fantáziavilágát a képei fejezik ki leginkább: – Rajzaimban olyan világot szeretek megjeleníteni, mint amilyen a mesékben van, ahol minden virágos, színes, és mindenki mosolyog. Hiszen ha nem ilyennek szeretném látni a világot, akkor csak minden este megnézném a híradót… – tette hozzá sajátos humorral.