Makó

Flashmobbal is előrukkolt már a makói kórus


Oláh Nóra – Makó


A közkedvelt makói énekkar a tavalyi év során összesen tizennégyszer lépett közönség elé – ezeknek az alkalmaknak a fele önálló műsor volt. Így jóformán minden hónapra jutott 1-2 kórusrendezvény. 2015 februárjában az Interaktív Irodalmi Szalon könyvtári estjén rukkoltak elő egy flashmobbal, míg március 15-én a városi ünnepség fellépőiként, sikeresen dacoltak az esővel.

Már hagyománynak számít az énekkar áprilisi szentesi vendégszereplése; ekkor zajlik ugyanis az Alkotó Pedagógusok Régiós Művészeti Bemutatója, „Rejtelmek, ha zengenek…” címmel. A pünkösd rendezvényiből is kivették a részüket: az ünnep vasárnapján a Kálvin téri református templomban énekeltek, hétfőjén pedig a belvárosi katolikus templomban adtak koncertet – ez utóbbin egy vendég énekkar, a Kisteleki Harmónia Egyesület kórusa is bemutatkozott.

Augusztus 20-án, majd október 23-án ismét az ünnepi műsor résztvevőiként találkozhattak velük a makóiak. Az ősz vendégszerepléseket is hozott az együttes számára: szeptemberben a Gyomaendrődi Zenebarátok kórusának meghívására léptek fel, míg októberben a 15. jubileumát ünneplő kisteleki énekkar által szervezett kórushangversenyen álltak színpadra. Ugyanakkor szívesen tettek eleget helyi intézmények (Pedagógus Szakszervezet, József Attila Gimnázium) meghívásainak is. Decemberi programjaik – jótékonysági adventi koncert a katolikus templomban, fellépés az adventi gyertyagyújtásnál – már sikeres tradícióvá váltak.

A 2016-os tervek szintén programokban gazdag évet sejtetnek. A március 15-i, az augusztus 20-i és az október 23-i városi ünnepségeken a kórus igyekszik majd a tőle megszokott, magas színvonalat hozni. A hagyományos vendégszereplés a szentesi összművészeti seregszemlén természetesen az idén sem maradhat el. Makó lakosai ugyancsak számíthatnak az adventi koncerten és a főtéri gyertyagyújtásnál is a jól ismert énekhangokra…

Megtiszteltetést – és egyben új kihívást – jelent a kórus számára, hogy felkérést kapott a Pünkösdváró Fesztiválon való bemutatkozásra; ez a nagyszabású rendezvény Baján lesz, várhatóan május első felében. De az idei lehetőségek között sorakozik még egy székelyföldi és egy dévaványai út is. A kórus számára fontos törekvés a kapcsolatok ápolása; a régi szakmai barátságok mellett mindig nyitott az új kezdeményezésekre is. Az idei évben egy budapesti kórus is szeretné felvenni a kontaktust a makói énekkarral. Ez újabb vendég meghívását, illetve a városi vegyeskar számára új fellépési lehetőséget jelent majd.

– A programok sora persze még nem teljes, hiszen adódhatnak plusz alkalmak, kedves invitálások is, amelyeknek az együttesünk szívesen tesz eleget. Jelenleg frissítjük a repertoárunkat, új darabokat tanulunk heti rendszerességű próbáinkon, amelyekre új tagok jelentkezését is örömmel fogadjuk – árulta el Szirbikné Baranyi Éva.