Makó

Lázár János alaposan megnyesegetné a bürokrácia szárnyait


Korom András – Makó Híradó


Nem aprózza el a dolgokat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami bürokrácia csökkentéssel kapcsolatos javaslatával. Ahogy azt a makói és vásárhelyi térség országgyűlési képviselője a választókerülete több nyilvános fórumán is régóta mondja, illetve a sajtóban többször is nyilatkozta, a választókkal kapcsolatos beszélgetéseibőlazt szűrte le, hogy az emberek óriási tehernek tartják az állami bürokrácia túlburjánzását, azt, hogy napokba telik egy-egy egyszerűnek tűnö ügyet is ügyet elintézni, illetve, hogy a vállalkozásokra is jelentős teherként nehezedik az állam az által elvárt papírmunkákkal.

Az Index megszerezte a minisztériumi háttérintézményeket átszabó, egy részüket megszüntető előterjesztést. Eszerint 20 százalékos leépítés jöhet az érintett szervezetekben, jövőre pedig még 10 százalék a most nem érintett hivataloknál.

Lázár János a múlt csütörtöki kormányinfón egyébként már közölte: 73 állami intézmény megszüntetésének lehetőségét vizsgálja a kormány.

Az Index listáján széles körben ismert és teljesen ismeretlen állami intézmények is szerepelnek. Ilyen például a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, a Felsőbbfokú tanulmányok Intézete, a BM Nemzetközi Oktatási Központ, a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság, az Országos Közegészségügyi Központ, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ, a Hermann Ottó Intézet, a Külügyi és Közgazdasági Intézet, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet.

Az ismertebbek közül az irányító minisztérium lesz idén júliustól például a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Vízügyi Igazgatóság, az Országos Epidemiológiai Központ, az Oktatási Hivatal, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Meteorológiai Szolgálat jogutódja.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lesz az Országos Vérellátó Szolgálat a jogutódja, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pedig 2017. január elsejével jogutód nélkül szűnne meg.

A Magyar Közlönyben december végén megjelent határozat szerint szerint Lázár Jánosnak február 1-ig előterjesztést kell benyújtania, amely egységes szempontrendszer alapján átfogóan újraszabályozza a központi hivatalokat.

Módosítások jöhetnek az intézmények jogállása, szervezeti felépítése, létrehozása és funkcionális működése terén. A Miniszterelnökségnek április 15-ig kell megvizsgálnia a központi hivatalok működését és összefoglaló jelentést készítenie, amelyben javaslatot tesz a szükséges átalakításokra.

A bürokráciacsökkentési program részeként eddig sok területen egyszerűsítették az ügyintézést, rövidítettek sok határidőt, eltöröltek jópár fölösleges eljárást, és bevezették az e-személyi igazolványt.