Makó

Még komfortosabb lesz a Napsugár Otthon


MH


A kisteleki Napsugár Otthon 1995 júliusában nyílt meg, miután az előző évben a Csongrád megyei közgyűlés eldöntötte, hogy Kisteleken és Ruzsán épít egy-egy idősek otthonát. Kisteleken először egy 50 személyes épület készült el, melyet nem sokkal később újabb 10 férőhellyel bővítettek.

– Nagyon rövid időn belül, 1996-ban kezdődött el az építkezés Ruzsán is, így társintézményként működtünk – mondta Kerepeczki Magdolna, a Napsugár Otthon igazgatója. A két intézményt dr. Berta Árpádné vezette egészen 2013-ig.

A kisteleki otthon 1997-ben egy 40 férőhelyes apartmannal gazdagodott, így már 100-ra emelkedett az ellátottak száma.
– Az apartmanok új minőséget hoztak a lakók életébe, fürdőblokkal, erkéllyel, telefonnal tették komfortosabbá életüket.

2007-től kevesebb állami normatívát kaptak az emelt szintű férőhelyek, ezért az akkori fenntartó megyei közgyűlés ezeket hagyományos szintű férőhellyé minősítette át, vagyis ezt követően nem kellett egyszeri hozzájárulást fizetnie annak, aki ide akart kerülni.

A Napsugár Otthon ma 114 idős lakóhelye, olyanoké, akik gondozása, ápolása a napi 4 óránál több időt igényel.

– 2008-tól Ruzsa – ahol jelenleg 110-en élnek – után a 100 személyes mórahalmi idősek, majd az 50 személyes ásotthalmi fogyatékosokat ellátó intézmény integrálódott egy szervezetté, 2011-re a 116-fős hódmezővásárhelyi Szivárvány Szakosított Szociális Intézmény, illetve a hozzá tartozó 8 fős lakóotthon is ide került. A 278 férőhelyes ópusztaszeri ápoló-gondozó otthon, illetve a 24 személyes rehabilitációs célú lakó otthon 2011. május elsején csatlakozott. Így összesen 800 ellátottal foglalkozunk, 359 munkavállaló segítségével – tette hozzá Kerepeczki Magdolna.

A kisteleki otthonban 80-85 év a lakók átlagéletkora, kétharmaduk nő. Az itt élő férfiak átlagéletkora kicsit alacsonyabb.
Az otthon lakói folyamatos, 24 órás szolgáltatásban részesülnek, a jogszabálynak megfelelő létszámú ápoló-gondozó látja el feladatát. Háziorvosuk heti hat órában helyben rendel. Az otthonlakók mindennapi programját mentálhigiénés csoport szervezi.

– Nagyon sok ellátott értelmi képessége folyamatosan szűkül, számukra folyamatos foglalkoztatást biztosítunk. 2010-ben a földszinten egy olyan étkező helyiséget alakítottunk ki, ahol megoldhatóvá vált segítésük, támogatásuk, folyamatos felügyeletük. Délelőttönként a mentálhigiénés csoport tart különféle szinten tartó foglalkoztatást, délutánonként pedig – az időjárástól függően – gondozónői felügyelet mellett a szabadban, illetve rossz idő esetén az épületben tölthetik szabadidejüket.

A demenciában szenvedők részére kibetonozott belső udvart hoztak létre, ez lehetővé teszi a könnyű közlekedést a kerekesszékes otthonlakók számára.

Közel egy évtizede korszerűsítették a fűtést, a városnak köszönhetőnek az intézmény is kihasználja a termálvíz előnyeit.

Az utolsó simítások az emeleti étkezőn.

Az otthon tetőfelújítását és az ablakok hőszigetelését 2010-ben végezték el, akadálymentesítették az épületet, és akkor épült a földszinti étkező is. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az emeleten egy a földszinthez hasonló, nagyobb, 30-40 személyes foglalkoztatót alakítsanak ki a jelenlegi étkezőből, egy teakonyhából és egy lakószobából. Ez várhatóan január végére készül el, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatásával.

– Egészségi állapotuk miatt intézményünk lakói jó része nem tud lejárni a földszinti ebédlőbe, hiszen állandó szoros felügyeletet igényelnek, ezért építkezünk most az emeleten – árulta el az intézmény vezetője.

A Napsugár Otthon az egész megyéből várja a bekerülni szándékozókat, ám jellemzően kistelekiek, környékbeliek, és szegediek a jelentkezők.