Hírek

Már csak a postát keresik a kamionosok


Korom András – Nagylak


Míg nem is olyan régen napi 800 kamion időnként majd összefüggő áradata öntötte el a nagylaki Nyárfa sort, mára a forgalom jelentősen lecsökkent.

A nagylakiak azt hitték, ha átadják az M43-as autópályát, gyakorlatilag alig érkezik majd teherforgalom a falu melletti határátkelőre, ahol naponta 2000-nél is több kamion haladt át, illetve várakozott kilométereken keresztül a 43-as főúton. Ha nagy volt a torlódás, akkor a rendőrök a falun terelték át őket. A sztráda nyári nyitása után azonban az ellenkezője történt, napi 800 kamion haladt, száguldott át a Nyárfa soron, az ott élők idegeit és házait rongálva, s szinte lehetetlenné téve a biztonságos közlekedést.

Gyarmati András polgármestert naponta keresték meg a helybéliek panaszaikkal. Ő pedig minden létező felettes hatóságtól segítséget kért.

Egy hete úgy látszik rendeződött a helyzet. Igaz az ügyben Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is interpellált.

– Nagyon kellemes tapasztalataink vannak, a múlt hét volt a próbaidő, a Magyar Közút új konzolokat épített a közlekedési tábláknak, melyek a forgalmat irányítják, s az útdíj rendszer megváltoztatásával január 16-án 0 órától makói letéréssel adja ki az engedélyeket. Mindezeknek köszönhetően a régi határátkelőnél csak 5-600 méternyi kamion áll.

Ugyan néhány tíz kamion még előfordul a faluban, de sok sofőrje csak a postát keresi, hogy befizesse a rendőrök által kiszabott büntetést tartalmazó csekket – számolt be a nagylaki helyzetről Gyarmati András.

Nagylak polgármestere hozzátette: tavaly december 16-án Becsey Zsolt helyettes államtitkár hívott össze egyeztetést a nagylaki ügyben. Itt eldúlt, hogy a sztráda makói pihenőben megépül az új mérleg, így a régi 43-ra sem kell letérniük az autóknak, hogy a régi határátkelőnél mérjék meg azokat, s 2017 augusztusra elkészül a nagylaki elkerülőút is. Azaz, ha baleset történik az autópálya-határátkelő közelében, vagy a nagylaki határátkelőnél, akkor a rendőrség már azon tudja majd elterelni a forgalmat.