Hírek

Az idősebbek is nyugodtan sózhatnak


MH bulvár

Az atlantai Emory University kutatói most azt próbálták kideríteni, hogy milyen összefüggés van a sófogyasztás, a halálozás, a kardiovaszkuláris betegségek között az idősebbek, azaz a 70 év felettiek esetében.

Dr. Andreas P. Kalogeropoulos a csapatával 2642, 71 és 80 év fölötti férfi és nő adatait vizsgálta meg. A kutatók 10 éven keresztül figyelték meg az alanyokat, akik kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy milyen az étkezési és sófogyasztási szokásuk.

A 10 év alatt 881-en haltak meg az alanyok közül. 572 esetben szívbetegség, míg 398-nál szívelégtelenség jelentkezett. Az is kiderült, hogy a sófogyasztás egyik halálozásban sem játszott szerepet, mert nagyjából ugyanakkora volt a betegek, illetve az elhunytak aránya, akár 1500 mg-nál kevesebb, 1500 és 2300 mg között, vagy 2300 mg-nál több nátriumot fogyasztottak.

A kutatók elmondták, hogy további vizsgálatokra van szükség a témában, mert még nem tudják biztosan, hogy milyen hatással van a só fogyasztása az idősebb korosztály szervezetére.

A szakemberek szerint a jelenlegi szabályok túlságosan szigorúak, ezért felül kell azokat vizsgálni, hiszen semmi sem indokolja, hogy az idősebbek az átlagosan engedélyezett 2300 mg-nál kevesebb sót fogyasszanak.