Makó

Nagyböjtig kiszínezik Makót


Szabó Anita – Makó


Tizenkét napjuk van a Szent István Egyházi Általános Iskola diákjainak ahhoz, hogy ceruzákkal színes képet alkossanak Makóról. A négy méter hosszú, 60 cm magas grafika megálmodója Brzózka Marek szobrászművész-rajztanár volt, amit felesége, Szántó Cecília Mária váltott valóra. A festőművésznő jelenleg két kisfiukkal van otthon, mostanság gyermekillusztrátori munkákkal foglalkozik. Férje révén, aki a helyi Natura Marosmenti Művésztelep állandó alkotója, többször látogatott már Makóra.

A gyerekek azonnal nekiláttak a város kiszínezéséhez.

– A nagyméretű látkép nem pontosan ábrázolja a várost, egy szabadon értelmezett ábrázolásról van szó. A település főbb nevezetességei közül több megtalálható rajta, a Hagymaház, a Városháza, a Korona Szálló, templom és iskola is. Szeretnénk, ha a színekkel kicsit csalogatnánk már a tavaszt és felhívnánk a gyerekek figyelmét arra, hogy mennyi érték van a környezetünkben, így kicsit rácsodálkozhatnának a saját munkájukon keresztül a teremtett világ szépségeire is – számolt be inspirációiról a festőművésznő.

A gigantikus színezőn a SZIGNUM diákjai a farsang időszaka alatt, a tanórai szünetekben és délután dolgozhatnak.

– A kisebb diákjaink számára is közelebb akartuk hozni a helyi kulturális értékeket, hogy mint kincseinket felfedezhessék. Az alkotásban a fantáziájukat is szabadjára engedhetik, úgy színesítik ki a rajz várost, ahogyan az a képzeletükben megjelenik. Az elkészült művet pedig szeretnénk majd kiállításra bocsátani, illetve a többi iskolával, azok diákjaival együttműködve továbbgondolni – beszélt a terveiről az ötletgazda művésztanár Brzózka Marek.

A polgármester a városháza zászlaját kezdte kiszinezni. Fotó: Majoros Márton

A Makó kulturális értékeit megjelenítő, rajzos flashmobot Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony nyitotta meg; stílusosan a Városháza épületén lévő nemzeti színű zászlót kezdte el színezni.