Hírek

Lázár: könnyítik a csok igénybevételét


MH összefoglaló


Krízisben vannak a tejtermelők a felvásárlási árak miatt, ezért a kormánynak segíteni kell – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Lázár János bejelentette, hogy március 1. és 15. között lesznek az újabb földárverések.

A miniszter a tejpiaci helyzetről azt mondta, ha maradnak a jelenlegi felvásárlási árak, sokan hagyhatnak fel a gazdálkodással. kormány ezért keresi annak lehetőségét, hogyan tud segíteni a tej felvásárlási árának kiegészítésében.

Lázár János megerősítette múlt heti bejelentését: a földárveréseken változatlan áron, változatlan feltételek mellett kívánnak eladni minimum 150 ezer hektár földet. Az eladandó állami termőföldek listája jövő hétre készül el – közölte. A kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait

Lázár János elmondta: az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről. Megerősítette, hogy a kormány eltörli a 30 millió forintos értékhatárt. Emellett több más könnyítést is tartalmaznak majd a rendeletek, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. A kormány a családok otthonteremtési kedvezményén keresztül arra is kész, hogy támogassa a nagyvárosokban a tetőtér-beépítéseket, valamint új tanyák építését – tette hozzá. Közölte, a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot.

Elmondta azt is, hogy építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.

A következő napokban tárgyalások indulnak a Miniszterelnökség és a tárcák között arról, hogy a háttérintézményeket, költségvetési szerveket hogyan lehet a tárcákba visszavinni, hogyan lehet a kiszervezéseket megszüntetni, egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban működtetni a rendszert. Jelezte, 50 ezer ember dolgozik ezekben az intézményekben, szerveknél.A kormány csak kivételes esetben lát  arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak – mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot.

Lázár János az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet. A kormány tájékoztatása szerint február 10-én dönt erről a kérdésről.