Hírek

Irodaházat bonthatnak a Návay-szobor miatt


Korom András – Makó

Információink szerint több elképzelés is született már a makói városházán, hogy hol állítsák fel Návay Lajos, Makó egykori országgyűlési képviselője, a makói városháza előtti parkban 1935-ben Horthy Miklós jelenlétében felállított, majd 1945-ben onnan eltávolított és azóta ismeretlen helyen lévő (valószínűleg beolvasztott) szobrát. Illetve annak újjáöntött változatát.

Az annak idején a mai Kossuth-szobor helyén álló szobor két mellékalakja 1965-ben került vissza a mai városháza parkjába, akkor fedezte fel azokat Fodor László, a makói cipőipari szövetkezet a budatétényi Dísznövény- és Kertészeti Kutatóintézet rózsakertjében.

A Návay-szobor újbóli felállítását egyébként nem csak magánszemélyek kezdeményezték – igaz sikertelenül az előző városvezetésnél – de szerepelt Farkas Éva Erzsébet polgármester-jelölti programjában is. A választások után életre hívott Návay szoborbizottság többször is ülésezett ez ügyben, csakhogy kiderült, a szobor újraöntése és felállítása 90-100 millió forint lenne. A meglehetősen húzós költségek miatti toporgásnak végül Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, Miniszterelnökséget vezető miniszter vetett véget amikor közölte, a költségek egyik felét a kormány, a másik felét az országgyűlés állja.

Makón egyébként nyílt titoknak számít, hogy a szobor elhelyezésére több ötlet is született. Egy a közös mindegyikben, hogy Kossuth marad a jelenlegi helyén. Felmerült azonban, hogy a Návay emlékmű kerüljön a Csanád vezér térre, csakhogy az műalkotásokkal már erősen ellátott, hiszen ott található Szent István, a II. világháborús emlékmű, illetve az 1956-os kopjafa csoport. De gondoltak arra is, hogy a Návay-szoborcsoportot elhelyezhetnék a régi makói városháza előtt, de ott nem eléggé érvényesülne, s a megfelelő hely sincs neki.

A legutóbbi ötlet, pedig az, hogy lebontanák a városi tulajdonban lévő a Csipkesor Posta utca felőli sarkán álló irodaházat, s ennek helyére helyére kerülne a Návay-szobor. A most az ügyvédeknek, néhány szolgáltatónak, és különféle szervezeteknek, valamint a Jobbik irodájának is hely adó épület lebontásával a város két legyet is ütne egyszerre, nem csak a szobor kapna méltó helyet, de végre a Hagymaházat is megfelelően tágas térség venné körül.

Ez az elképzelés értesülésünk szerint már az előző városvezetés idején is felmerült, információnk szerint ráadásul a Hagymaházat is tervező Makovecz Imre javasolta.

A szobor elhelyezésével kapcsolatos tervekkel kapcsolatban megkérdeztük a városházát is. Farkas Éva Erzsébet polgármester érdeklődésünkre közölte: A városvezetés megvizsgálta a Návay-szobor újraállítása kapcsán a lehetséges helyeket, de csak azután választja ki azt, ha azt már egyeztették Csernyus Lőrinc főépítésszel is

One Response

Comments are closed.