Hírek

Testvérpár szökdösik a Ráday otthonból


Korom András – Makó


Sorozatosan szöknek meg a modern körülményeket biztosító makói Ráday utcai gyermekotthonból a Baróthi fiúk, Attila és Balázs. Mint azt korábban édesanyjuk Várkonyi Enikő hírportálunknak elmondta: Attila ugyan 16 esztendős, de egy 8 éves gyermek értelmi szintjén áll, miután születésekor agyi oxigénhiányban szenvedett, ráadásul könnyen befolyásolható. Az édesanya elmondása szerint a két fiú 3 éve maga kérte, hogy kerüljenek állami gondozásba, miután az iskolában egyik társuk azt mondta, majd milliomosok fogják örökbe fogadni őket. Abban az időben neház helyzetbe kerültek, s a családgondozó úgy látta, ez a legjobb megoldás.

A Kiskundorozsmán élő édesanya szerint a gyerekek a nagyobban lelki és testi terrorja miatt már több százszor megszöktek, s ilyenkor mindig hazamennek. Ilyenkor aztán értesíti a gyermekotthont. Várkonyi Enikő elmondta, hogy egyik fia karácsonykor leírta, hogy mi történik velük az otthonban, azaz miért szöknek meg a testvérével. Az anya azt is szeretné, ha fiait áthelyeznék máshová vagy visszakapná őket, de küzdelme eddig nem járt sikerrel.

A gyermekotthonban hírzárlat van ez ügyben, ezért megkerestük a fenntartó KLIK hódmezővásárhelyi tankerület vezetőjét. Balázs József a hivatali eljárásrendre hivatkozva kért türelmet, illetve azt, hogy az üggyel kapcsolatos kérdéseinket juttassuk el e-mail címére. A múlt hét elején megtettük. Azóta ezekre a kérdésekre várunk választ:

– Mi tesznek a folyamatos szökések megelőzése érdekében?

– Mit gondolnak, milyen okai lehet a sorozatos szökéseknek?

– Ha valamelyik gyerek nem érzi jól az otthonban magát, akkor átkérheti-e egy másikba?

– Mit tesznek az ellen, hogy a gyerekek ne terrorizálják egymást?

– Van-e késő délutáni/éjszakai ügyeletes nevelő, s mi a feladata, hogyan tudja fenntartani a rendet?

– Milyen speciális, a szocializálódást erősítő foglalkozásokat tartanak az otthonlakóknak?

– Milyen gyógypedagógiai eszközökkel igyekeznek segíteni őket?

– Foglalkozik-e pszichológus a gyerekekkel? Ha igen miért és milyen szempontok, célok szem előtt tartásával?

– Milyen pénzek felett rendelkeznek az otthonlakók (zsebpénz, önálló életkezdési támogatás)? S hogyan ellenőrzik, hogy gyerekek nem szedik el semmilyen testi vagy lelki erőszakkal egymástól ezeket? Tudnak-e hasonló esetről, ha igen ez milyen retorzióval jár?

– Ki a felelős az intézményben, ha valamelyik gyerekkel szökését követően baj történik?

A kérdéseinkre kapott válaszokat közzátesszük.