Hírek

Czirbus Gábor ingyentelekkel erősítené a CSOK-ot


Korom András – Makó

Már január 6-án benyújtotta a városi ingyentelek programmal kapcsolatos önálló képviselői indítványát Czirbus Gábor (Fidesz-KDNP) Makó alpolgármestere. Ennek lényege: kapjanak ingyen telket azok a makói fiatalok a várostól, akik családi otthonteremtési támogatást kapnak.

Városi ingyen telek program egyébként 2010-ben már indult, s a Velnök utcán kijelölt 15 közművesített telek közül 12-őn ház is épült, ám az utolsó hármat tavalyelőtt óta hiába hirdetik. Az utolsóra jelentkezők egy évnyi gondolkodás után visszaadták azt, lévén nem tudták volna finanszírozni az építkezés 15-20 milliós költségét.

– Képviselői indítványom a fiatalak a városban való maradásának megkönnyítését szolgálná, ezzel is erősítse a kormány által meghirdetett CSOK-ot. Nagyon jó lenne ha ezzel mi is rá tudnánk erősíteni erre a nagyon jó kormányzati döntésre – mondta Czirbus Gábor.

Makó alpolgármestere hozzátette, a Wekerle és a Szerecsen utcai önkormányzati telkeket is ki lehetne osztani erre a célra, azokat már viszonylag könnyen és gyorsan lehetne közművesíteni-e a városnak.

Az alpolgármester bízik benne, hogy a várhatóan a februári testületi ülésen napirendere kerülő javaslatát támogatni fogják a képviselők, hogy ezzel is hozzájáruljanak, hogy minél több család tudja megteremteni akói otthonát.

– Én is fiatal vagyok így átérzem, hogyan lehetne segíteni a fiatalokat. Ezt nagyon jó lehetőségnek tartom. Az ingyen telekkel megelőzhető, hogy több milliót csak erre költsenek, ráadásul egy új utcarészt is ki lehetne alakítani a nagycsaládosoknak.

A városban egyébként nem nagyon lehet üres építési telket kapni, a lebontásra való legolcsóbb házak ára – attól függően, hogy hol vannak – 2 és 5 millió forint közt van.