Hírek

Márciustól folytatódnak a földárverések


Makó Híradó közérdekű


Lázár János szerint ha nem állna a határkerítés, a kölnihez hasonló események nálunk is bekövetkezhettek volna – utalt a németországi molesztálási ügyre. A miniszter közölte: a következő hetekben, hónapokban minden kormányülésen foglalkoznak majd az illegális bevándorlás kérdésével. A kormány reméli, sikerül konszenzust teremteni ahhoz az alaptörvény-módosításhoz, amellyel önálló tényállás lehetne az alkotmányban a terrorveszélyhelyzet.

Február közepétől folytatódnak a földárverések – mondta. Hozzátette, a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel. A miniszter azzal is magyarázta az újabb árverések kiírását, hogy időközben változott a polgári törvénykönyv.

Lázár János beszámolt arról, hogy a meghirdetett 197 ezer hektár föld 61 százalékát adták el december végéig nyílt árverésen, ebből 171 milliárd forint folyt be. A három hektár alatti földek eladásából 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak – jelezte.

Az idén 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon – ismertette az erről szóló kormánydöntést. A kormány rendelete szerint 2017. június 30-ig a 2014-2020-as uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni.

Lázár János közölte, ha idén sikerül az előírt 2048 milliárd forint kifizetése, az abban részt vevő munkatársak 12 havi célprémiumot kapnak.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a keddi brüsszeli látogatása, azon belül az Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztossal folytatott megbeszélése egy felfokozott beszélgetés volt. Közölte: az Európai Bizottság illetékes biztosa kifejezetten ellenségesen állt a paksi erőműbővítés és a Budapest-Belgrád-vasútvonal építése ügyében ahhoz a gondolathoz, hogy Magyarország akár Oroszországgal, akár Kínával magyarországi gazdasági befektetésekre szerződjön.