Hírek

Makói egyetemisták nehéz napjai


Bojtor Boglárka – Makó

Álmatlan éjszakák, mértéktelen kávé és energiaital fogyasztás, valamint kőkemény tanulás jellemzi az egyetemisták és a főiskolások vizsgaidőszakát. A mostani december elején kezdődött és a hónap végéig tart, ilyenkor a karácsonyi hangulat sem gondtalan, sőt sokszor a tanulásról szól.

– Ez az első vizsgaidőszakom és megmondom őszintén könnyebbre számítottam – mesélte Markó Gina, aki óvodapedagógiára jár. – Sokan azt mondták könnyű lesz ez a szak, de ezt meg kell cáfolnom. Nagyon sokat tanulok naponta, nem igazán állok meg közben, csak egy-két órára, ha már nem bírom tovább. Minden napra megvan a tételmennyiség, amit meg kell tanulnom, hogy sikeres vizsgát tegyek – mondta Gina, aki az ünnepek alatt sem tette messzire jegyzeteit.

A szorgalmi időszak sok-sok átbulizott éjszakájáért cserébe ilyenkor rengeteg anyagon kell átrágniuk magukat a hallgatóknak. Sokan otthon tanulnak, míg mások könyvtárban és csendben próbálkoznak.

– Nekem az őszi félév vizsgaidőszaka mindig nehezebb, mint a nyári, hiszen jönnek az ünnepek, magával ragad a hangulat és nehezebb koncentrálni. Nagyon sok vizsgám volt, felhalmozódott a gazdasági modul miatt – mondta Nyámádi Rita, aki jogász szakra jár. – Feltöltődtem az ünnepek alatt és úgy érzem a januári vizsgáim jól sikerültek. Szerintem ilyenkor az a legfontosabb, hogy ne üljünk egész nap csak a könyv felett. Muszáj közben valami mást csinálni, legyen az mozgás vagy egy baráti kávézás napközben – mesélte.

Komoly feladat a vizsgákra készülés.

– Nálunk a Közép-európai Egyetemen, mint az Egyesült Államokban akkreditált magánegyetemen három trimeszter van, így a vizsgaidőszak kicsit másképp néz ki. Az első trimeszter anyagából december közepe és a január első hete között számolunk be – avatott be Kovarek Dániel, aki a politikatudomány ismereteit sajátítja el egyetemi évei alatt.

– Klasszikus vizsgánk rendszerint kevés van, inkább az a jellemző, hogy félévzáró, tíz-húsz oldalas dolgozatokat kell leadnunk. Mindez persze azt jelenti, hogy a munka oroszlánrésze karácsonyra és a két ünnep közöttre marad, kevés alvással, sok hazavitt könyvvel és még több kávéval – mesélte.

– Egy-két szünnap kivételével ez gyakorlatilag a nap teljes ébren töltött részét kiteszi. Sokat számít persze, hogy hány tantárgyról van szó, nekem végzősként már kevesebb megírandó beadandóm volt, mint tavaly ilyenkor. A legjobb motiváció valószínűleg az, ha az embernek mindezt nem egyedül kell csinálnia.  A szakkollégiumban, ahol élek Budapesten akár nyolcan-tízen is virraszthatunk közösen egy-egy éjszaka félévzáró dolgozatot írva vagy vizsgákra tanulva a könyvtárban. Makóra hazatérve pedig sokat segít a család támogatása és az otthon kényelme is – mondta Dani.

Rengeteg a tananyag és szorít az idő ilyenkor.

– Ebben a vizsgaidőszakban szerencsés voltam, sokat már az elővizsgákkal sikerült megcsinálnom. Annyira nem volt sűrű és most meglehetősen jól viseltem – mesélte Lehoczki Zóra, aki Szegeden tanul jogásznak.  – Így, hogy végeztem, most minden erőmmel a szakdolgozatom megírására törekszem. Ez is nagy koncentrációt igényel, de teljesen más fajtát, mint egy vizsgafelkészülés. Jobban élvezem ezt, mint a decemberi hónapomat – mesélte.

– Azt tanácsolom azoknak, akik még nem látják vizsgáik végét, hogy ne izguljanak. Ha készülnek és odafigyelnek, akkor rendben lesz minden. Ezen kívül fontos az is, hogy időt szakítsanak önmagukra és a pihenésre. Nagyon könnyen át lehet lendülni a ló túloldalára – tanácsolta Zóri