Hírek

Hadik meggyőzte az Alföldvíz vezérigazgatóját


Korom András – Makó


Az idei első negyedévi víz- és csatornaszámlákat is úgy küldte ki nemrégiben az Alföldvíz a makói háztartásokba, hogy aki becsült fogyasztás alapján kapta ezt meg, annak a számláján nem szerepel a szolgáltató által kalkulált vízóra állása.

– A vonatkozó 2013-as törvény szerint a számlán nem kötelező ezt feltüntetni, csak a leolvasottét vagy a bediktáltét. Az Alföldvíz Zrt. sem tavaly, sem idén nem is írta rá ezeket, csak azt, hány köbméteres fogyasztással számoltak a számla összegének kiállításakor. Ez azért érdekes, mert egy köbméternyi víz (a csatornadíjjal együtt) 581 forintba kerül, és erre jön rá a 758 forintos számlánként megjelenő alapdíj. Úgy véltem, hogy bizalomerősítő intézkedés lenne a szolgáltató részéről, ha már nyilvántartják a kalkulált vízmennyiséget, akkor ráírnák azt a számlára, óraállásként is – mondta Hadik György.

A képviselő ezért kezdett még tavaly májusban levelezni a szolgáltatóval, először az Alföldvíz helyi ügyfélszolgálatával beszélt, majd a békéscsabai központtal, s végül Csák Gyula vezérigazgatóval.

– Karácsonyi ajándékként tőle kaptam azt a választ, melyben megígérte, hogy – a cég informatikai rendszere átalakítása után – július 31-ig ráírják a becsült óraállásokat is a számlákra.

Az ügyrendi-pénzügyi bizottságot vezető települési képviselő elmondta, ez annak lesz lényeges, akinél csőtörés lesz. Az érintett ugyanis így már tudni fogja, mekkora összeggel tartozik. De a becsült óraállás alapján azt is meg lehet majd mondani, hogy a meghibásodott vízóra mióta nem méri a fogyasztást.

– Ha ráírják az óraállást, mindenki tudni fogja, mennyivel tartozik. Egy csőtörés esetén az is elképzelhető, hogy 1000 köbméter víz folyik el, annak az ára pedig félmillió forint.