Korom András – Ambrózfalva/Pitvaros


Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetétele, renoválása, helyreállítása témában a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán 844 ezer 500 támogatást nyert el a pitvarosi önkormányzat, míg az ambrózfalvi 500 ezer forintot.

A két emlékmű felújítását – információnk szerint – március 31-ig kell elvégezni.

A Martinelli Jenő által készített pitvarosi emlékmű, mely egy, a fegyverére támaszkodó katonát ábrázol, 1925. november 8-án szentelték fel. Az alkotás a ’90-es évek közepén fehérre festették, de akkor se a 133 pitvarosi hős nevét, sem a szobor talapzatát nem újították fel.

A pitvarosi emlékmű.

Az ambrózfalvi emlékművet szintén Martinelli Jánostól vásárolták 1926-ban az ambrózfalviak. Helyzetüket megkönnyítette, hogy az alkotó fővárosi, Százados út műtermében kész szobrot vásárolhattak, mely így olcsóbb is volt, amilyet eredetileg terveztek, s jóváhagytak. 1927. október 26-án avatták fel a községházával szemközti parkban, az akkori piactér sarkán, ahol ma is áll. Talapzatán 53 ambrózfalvi áldozat nevét örökítették meg. A következő évben ligetet ültettek köré. Az eredetileg fehérre festett emlékműre a II. világháború helyi áldozatainak névsora 1992-ben került, ekkor vésték új márványtáblára az I. világháború áldozatai nevét. A talpazat előlapját díszítő régi felírás és az eltűnt koronás országcímer helyére szintén új márványtáblát helyeztek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest