Makó

Jégről mentettek a tűzoltók


MH közérdekű


A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége, valamint a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat közös gyakorlatot tartott csütörtökön délelőtt a szegedi evezőspálya befagyott taván.

A gyakorlat célja az volt, hogy a tűzoltókat valós körülmények között készítsék fel a jeges vízből történő mentésekre.

Több védőruházatba öltözött tűzoltó csobbant be a fagyos vízbe, akiket társaik egy speciális műanyag deszka és kötelek segítségével húztak ki a jégből. A tűzoltók felmérték, hogy milyen eszközök alkalmasak arra, hogy egy bajba jutott embert a lehető legrövidebb idő alatt és a legbiztonságosabb körülmények között a partra juttassanak.

Házi Ervin tűzoltó zászlós elmondta, a jég nagyon vékony, mindössze 4-5 centiméteres volt az evezőspályán, a felülete pedig jégkásás, rendkívül csúszós. Kiemelte, a mentésnél elsődleges a biztonság, ezek után jön a gyorsaság. Minél hamarabb ki kell emelni a sérültet a vízből, hiszen a kihűlés visszafordíthatatlan károsodásokat, sok esetben halált okozhat.

A gyakorlatot a szegedi parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja végrehajtja.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy Csongrád megyében jelenleg egyetlen vízfelület sem alkalmas a sportolásra. Ha valaki mégis hasonló balesetet észlel, azonnal hívja a 105-ös telefonszámot.

A mentési gyakorlat további képei a galériában láthatók.