Makó

Horváth Károly a békéltetők új elnöke


MH közérdekű


Az elnök személyére Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, míg a 24 testületi tagra a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Csongrád Megyei Szervezete, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület tett javaslatot.

A szervezethez mely tavaly mintegy 550 ügyben járt el a legkülönfélébb panaszokkal fordulnak a fogyasztók. A napi használati cikkekkel kapcsolatos ügyektől a tartós fogyasztási cikkeken, valamint a szerződések hibás teljesítésén keresztül, egészen a szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekig széles palettán mozognak a megkeresések. A testület egy bíróságot megelőző alternatív, ingyenes vitarendező fórum, melynek célja a panaszos és a vállalkozó közötti egyezség létrehozása. Ahhoz azonban az ügyekkel foglalkozhassanak, a panaszosnak először a céget kell megkeresnie a problémával. A békéltetés pedig csak akkor kezdődhet meg, ha az ügyfél, vagy vásárló számára nem megfelelő módon kezeli panaszát a szolgáltató, vagy kereskedő.

A szervezet a hatékonyság további növekedésére számít egy tavaly szeptemberben életbe lépett jogszabályváltozás miatt. Annak értelmében ugyanis a megye területén működő vállalkozás köteles a megegyezésre felhatalmazott személyt delegálni a testület ülésére, amennyiben székhelye, telephelye, vagy üzlete van Csongrád megye területén. Ha viszont a bepanaszolt fél nem rendelkezik ezekkel a térségben, akkor kötelező válasziratot kell küldenie, a fogyasztó igényeihez igazodó lehetőség felajánlásával.