Makó

Bizonyítvány mellé mopedjogosítvány


Gajáta Fanni – Makó


Csongrád megyében összesen 50 szerencsés diák vehet részt a harmadik alkalommal elindított SuliMoped programban. Makó és vonzáskörzetéből húsz, 8. osztályos tanuló élhet a lehetőséggel. Két fontos feltételnek kellett megfelelniük a fiataloknak: az egyik, hogy tudjanak kerékpározni, illetve egy KRESZ-teszten kellett megírniuk, amelyből felmérték a tudásokat.

A diákok az e-learning módszerrel tanulhatnak, amelyet figyelemmel tudják követni az oktató iskola és a Balesetmegelőzési Bizottság is: a „SuliMoped Évnyitón” elmondták a gyerekeknek és a szülőknek is, hogy minden diák egy egyéni kódot kap, amely alapján utánakereshetnek, hogy ki, mennyit foglalkozott a tanulással. Kiemelték, hogy sokan szeretnének részt venni a programban, így szerencsésnek érezheti magát az az 50 diák, aki bejuthatott.

– Hogy ösztönözzük a gyerekeket, az első körig állja a rendőrség a költségeket. Ez azt jelenti, hogy a képzéstől a vizsgákig, mi álljunk a képzést, de csak a sikeres vizsgákig – tudtuk meg Vad Róbert rendőr őrnagytól. – A végső célunk az, hogy az utolsó általános iskolai bizonyítvány mellé kézhez vehessék az első vezetési engedélyüket a gyerekek.

A diákok között nem csak fiúk, hanem lányok is részt szeretnének venni a tanfolyamon. A makói Fóris Dominika kihasználta a lehetőséget és mivel jól sikerült a tesztje, ő is részt vehet rajta.

– A családban még senkinek sincs motorral jogosítványa, csak autóra – mondta a gimnazista lány. Hozzátette, a későbbiekben a B kategóriát is le szeretné tenni.

A 14 éves Móri Gábor Csanádpalotáról érkezett. Elárulta, hogy érdekli és szeretne is motorozni. A családjában is ő lenne az első, aki megszerezhetné ezt a jogosítványt.

– Jó lehetőségnek tartom ezt, és örülök, hogy részt vehetek rajta – árulta el a fiú.

A diákokat Fekete Csaba fogja oktatni. Mint kiderült, az elméleti és gyakorlati vizsgát is Szegeden szerezhetik meg a részvevők.