Makó

Gőzerővel takarítják a makói havat


Gajáta Fanni – Makó


Nagy Nándortól, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy tegnap délután 1 órától megkezdték a járdák és az utak hó mentesítését, hogy elkerülhessék a baleseteket és sérüléseket.

– A közintézmények előtt, a kórháznál, illetve az önkormányzati fenntartású utak és járdák tisztítását már tegnap elkezdtük, mielőtt intenzívebben rá nem kezdett a hó – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Mint elmondta, a kerékpárutakat három géppel, az önkormányzat által fenntartott utakat pedig hókotrókkal takarítottak. Az állami utakat, mint például a Makórók ki-, és ide bevezetőket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei tisztították.

– A közmunkások egy speciális járda sóval, kálium-kloriddal szórták fel a járdákat, kerékpárutakat. A munka jelenleg is zajlik.

Nagy Nándor hozzátette, jelenleg az ónos esőtől tartanak, de arra is felkészültek. Fokozott óvatosságra hívta fel az emberek figyelmét a közlekedés során. A munkálatok addig tartanak, amíg az összes havat el nem takarítják.

Azt tapasztaltuk a városban, hogy több magánháznál elmaradt a hó eltakarítása, amely a tulajdonos feladata. Az esti órákban a megolvadt lé könnyen megfagyhat, amely balesetveszélyes lehet.  A főtéren és környékén a járdák és kerékpárutak jól járhatóak, több helyen jól látszódik hogy a járdát felszórták sóval.