Makó

Makón befagyasztották a díjakat


Korom András – Makó


Bár ilyenkor szokásban van, hogy emelkednek a különféle díjak, a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén nem változtatott sem a Maros-parti üdülőtelkek bérleti díján, sem a földhaszonbérleteken, sem a helyi buszjegyek és bérletek árán, sem a köztemető használatának díján. Egyedül csak az iskolai menza ára emelkedik potom 15 forinttal, azaz 3,1 százalékkal. Ez is csak a konyhán felhasznált nyersanyagok árainak emelkedése miatt.

A földhaszonbérleteknél továbbra is szabály, hogy az elhanyagolt műveletlen területek, zártkertek bérbevevőjének az első két esztendőben egyáltalán nem kell bérleti díjat fizetnie. A díjak jövőre továbbra is megegyeznek az ideivel, azaz külterületen aranykoronánként évente 1200, zártkerteknél aranykoronánként évente szintén 1200 forintot, míg belterületen négyzetméterenként 7 forint 50 fillért kell fizetni.

A Maros-parti üdülőterületen továbbra is a még 2014-ben megállapított díjak érvényesek: azaz burkolt út mellett a díj évente, négyzetméterenként 329 forint+ÁFA, közbenső fekvésű telek esetén négyzetméterenként évi 295 forint+ÁFA, míg belső fekvésű telek esetén négyzetméterenként 272 forint+ÁFA.

A köztemetők használatának összegén a képviselő-testület nem változtatott. Úgy döntött azonban, hogy a politikai pártoknak négyzetméterenként 400 forint+ÁFÁ-t kell fizetniük, ha városi ingatant bérelnek (tudomásunk szerint ez csak a Jobbikot érinti), a Korona bérleti díjait pedig 1,5 százalékkal emeli. Az alábbiak szerint:

Forrás: makói önkormányzat.

Nem változik a helyi autóbuszjegyek és bérletek ára. A járművön váltott menetjegy január 1-től is 190 forint, az összvonalas havi bérlet 4 ezer 325, az összvonalas félhavi bérlet 2 ezer 875, a tanuló/nyugdíjas bérlet 1 ezer 575 forint marad.