Makó

Szilveszterig 800 milliárd gurul a gazdákhoz


MH-MTI


A mintegy 800 milliárd forint összegű agrár- és vidékfejlesztési támogatást az MVH összességében mintegy 160-170 támogatási jogcímre fizette ki. A szóban forgó támogatási kifizetés várhatóan 15-20 százalékkal haladja majd meg az előző évit. Az idei összegek tartalmazzák az unió előző – 2007-2013-as – pénzügyi ciklusának lezárásából származó kifizetéseket is. Így lehetőség lesz forrásvesztés nélkül lezárni az előző programozási időszakot.

Előlegként 8 támogatási jogcímre az év végéig mintegy 200 milliárd forint támogatás jut majd el a gazdákhoz. Európában egyedülálló, hogy ennyi jogcímre fizet Magyarország előleget. Ez versenyelőnyt jelent a magyar gazdáknak az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) reformjának első évében.

Az előző uniós pénzügyi ciklus elszámolásainak lezárásán túl az MVH-nak 2015-ben el kellett indítania az új Vidékfejlesztési Program finanszírozásával összefüggő tevékenységét is. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program részeként négy felhívást tett közzé – az agrár-környezetgazdálkodás, az ökogazdálkodás, a LEADER-es helyi fejlesztési stratégia, valamint a trágyatárolók építésére vonatkozó – támogatási jogcímként.

Lényegében nagyobb zökkenők nélkül sikerült elindítani Magyarországon az új agrártámogatási rendszert. Sikerült kialakítani a rendszer működtetéséhez szükséges informatikai hátteret. Emellett a hivatal átalakította ellenőrzési rendszerét is. Mindez gazda- és ügyfélbarát módon történt meg.

Az MVH jövőre határidőre, de inkább határidő előtt szeretné kifizetni a gazdálkodóknak a 2015. év végéig folyósított összeg további részletét, ami mintegy 35 jogcímben fizetendő mintegy 220 milliárd forint közvetlen támogatást jelent.

A Vidékfejlesztési Programnak várhatóan mintegy 70 pályázati felhívása lesz 2016-ban. A kifizetési rendszer finomhangolását is szeretnék elvégezni a jövő évben, megteremtve a működés gördülékenységét biztosító jogszabályi hátteret is, hogy még könnyebbé váljon a gazdák számára a támogatási kérelmek benyújtása.